x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii care se întorc din Siria vor fi plasaţi în "arest la domiciliu"

Francezii care se întorc din Siria vor fi plasaţi în "arest la domiciliu"

17 Noi 2015   •   09:08
Francezii care se întorc din Siria vor fi plasaţi în "arest la domiciliu"

Guvernul de la Paris doreşte ca tuturor cetăţenilor francezi care se întorc din Siria sau din Irak să li se impună "condiţii de supraveghere drastice la revenirea lor", cum ar fi "arestul la domiciliu", a făcut cunoscut luni seară o sursă guvernamentală, citată de AFP.

Executivul vrea ca aceşti francezi, potenţial implicaţi în "filiere jihadiste siriano-irakiene", să fie în orice caz suspuşi în prealabil unei "vize de întoarcere" pentru a reveni pe teritoriul naţional, a precizat aceeaşi sursă, subliniind că "a crea acest dispozitiv şi aceste obligaţii presupune în parte revizuirea Constituţiei".

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat luni senatorilor şi deputaţilor reuniţi la Palatul Versailles că le va fi supusă atenţiei o revizuire a Constituţiei "cât mai curând posibil" pentru a permite puterii publice "să acţioneze contra terorismului de război".

Această revizuire a Constituţiei "va crea un regim civil de stare de criză, care să permită punerea în aplicare a unor măsuri excepţionale, aducând exercitării libertăţilor publice numai restricţii absolut necesare garantării securităţii naţionale", a mai informat sursa guvernamentală.

"Aceste măsuri trebuie să fie adaptate la caracteristicile specifice ale ameninţării teroriste, mai ales durata sa" şi "vor putea merge dincolo de ce este prevăzut în prezent de legea" privind starea de urgenţă, a adăugat sursa.

Franţa furnizează importante contingente de jihadişti organizaţiei Statul Islamic, care a revendicat atentatele sângeroase comise vineri seară la Paris: 571 de francezi sau rezidenţi se află în Irak şi Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 şi-au pierdut viaţa în luptele din regiune, potrivit ultimelor estimări oficiale.

×