x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa interzice vânătorile prezidenţiale

Franţa interzice vânătorile prezidenţiale

de Mihaela Matachita    |    29 Iun 2010   •   00:00

Partidele de vânătoare prezidenţiale, care datează din vremea monarhiei, vor fi suprimate din motive de economie bugetară.
Măsura are o încărcătură simbolică importantă, deoarece pune capăt tradiţiei de a oferi invitaţilor de marcă ai şefului statului francez o sărbătoare cinegetică. Aceştia vânau fazani, mistreţi, cerbi pe marile domenii de vânătoare ale statului, mai ales în pădurile de la Marly şi Rambouillet, lângă Paris, precum şi la Chambord, în centrul Franţei.

Spre deosebire de unii dintre predecesorii săi, cum a fost mai ales Valéry Giscard d'Estaing, preşedintele Nicolas Sarkozy nu a avut nici o ezitare când a introdus partidele de vânătoare în lista de economii pe care le va face statul din motive de austeritate bugetară, pe fondul crizei actuale.

AFP se întreba marţi dacă, totuşi, aceste vânători vor dispărea în totalitate. Cotidianul Le Monde estima în aceeaşi zi că, în ciuda celor câteva tentative de a le suprima, partidele de vânătoare au supravieţuit, mulţi şefi de mari companii, prieteni ai preşedintelui Sarkozy, profitând de ele.

AFP aminteşte că în decembrie 2007, la Rambouillet, colonelul Muammar Kadhafi, şeful statului libian, şi-a oferit plăcerea unei spectaculoase vânători de fazani. El a fost ultimul preşedinte străin care a participat la o astfel de partidă privată în Franţa. Acest privilegiu încheia o foarte controversată vizită în Franţa.

×
Subiecte în articol: externe