x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța a votat pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință

Franța a votat pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2023   •   19:45
Franța a votat pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință

Parlamentul francez a votat în unanimitate pentru interzicerea țigărilor electronice de unică folosință, cunoscute pe plan local sub numele de "puff", pe fondul preocupărilor legate de sănătate și mediu.

Înainte de a deveni lege, inițiativa mai trebuie să treacă de Senat și să primească aprobarea Comisiei Europene, relatează BBC.

Dacă ambele aprobă proiectul, guvernul francez speră ca interdicția să intre în vigoare până în septembrie 2024.

Mai multe țări din Europa, inclusiv Marea Britanie, Irlanda și Germania, iau în considerare măsuri similare.

În Franța, țigările electronice de unică folosință costă în jur de 9 euro, mai puțin decât un pachet de 20 de țigări. Se presupune că asigură aproximativ 600 de inhalări, echivalentul a 40 de țigări.

În septembrie, prim-ministrul Élisabeth Borne - care este adesea văzută fumând în parlament - a declarat că măsura face parte dintr-un nou plan anti-fumat elaborat de guvern.

"Sunt ridicol de ieftine, aromele de fructe și zaharuri sunt atractive, iar dimensiunea lor mică le face ușor de ascuns de părinți", a declarat deputatul Francesca Pasquini, care a prezentat proiectul de lege în noiembrie anul trecut.

Cei care fac campanie acuză producătorii - mulți cu sediul în China - că se adresează în mod deliberat adolescenților, folosind culori strălucitoare și o gamă de arome care amintesc de magazinul de dulciuri.

Potrivit Alianței împotriva Tutunului (ACT), luna trecută, 15% dintre francezii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani au încercat cel puțin o dată țigările electronice de unică folosință. Cei mai mulți au început în jurul vârstei de 11 sau 12 ani.

Există, de asemenea, preocupări legate de problemele de mediu cauzate de țigările electronice de unică folosință. În Marea Britanie, un studiu realizat anul trecut de organizația de mediu Material Focus a constatat că peste un milion de dispozitive sunt aruncate la gunoi în fiecare săptămână.

Ministrul sănătății, Aurélien Rousseau, a numit țigările electronice o "calamitate ecologică".

Ecologiștii francezi spun că fiecare țigară electronică de unică folosință este fabricată din plastic și conține o baterie nedetașabilă cu aproximativ 0,15 g de litiu, precum și săruri de nicotină și urme de metale grele.

În ceea ce privește problemele de sănătate, vapatul este considerat mai puțin periculos decât fumatul - dar vaporii care sunt inhalați pot conține în continuare cantități mici de substanțe chimice care se găsesc în țigări, inclusiv nicotină. Experții spun că este încă devreme pentru a spune cât de dăunător este vapatul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: franta tigari electronice