x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Un Guvern, după o victorie zdrobitoare

Franţa: Un Guvern, după o victorie zdrobitoare

de Istvan Deak    |    18 Iun 2012   •   16:15

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a prezentat, luni, conform traditiei franceze, demisia Guvernului in fata presedintelui Francois Hollande, care a acceptat-o, dar l-a desemnat sa formeze un nou Executiv dupa victoria Partidului Socialist la alegerile legislative.

Componenta noi sale echipe va fi anuntata joi, la revenirea sefului statului de la summitul G20 din Mexic si de la summitul Rio-20 din Brazilia, precizeaza France Presse.

O ajustare
Ar trebui sa fie o simpla ajustare in componenta Guvernului, fara sa fie asteptate surprize mari, deoarece toti cei 25 de ministri care au candidat au si castigat alegerile legislative de duminica. La sase saptamani dupa victoria lui Francois Hollande la Presedintie, Partidul Socialist a castigat duminica majoritatea absoluta in Adunarea Nationala, cu 314 mandate din totalul de 577, potrivit rezultatelor definitive ale Ministerului de Interne pentru Franta metropolitana si teritoriile de peste mari si rezultatelor aproape definitive pentru sectiile de votare din strainatate.

Premiera celei de-a V-a Republici
Este pentru prima oara in istoria celei de-a V-a Republici cand exista o asemenea majoritate socialista in cele doua Camere. Partidul Socialist nu a obtinut majoritatea absoluta decat o singura data, cand cu victoria istorica a lui Francois Mitterrand, in mai 1981. Dar la acea vreme, Senatul era un bastion al dreptei imposibil de castigat, reaminteste cotidianul Les Echos. Sursa citata subliniaza faptul ca Jean-Marc Ayrault se va putea sprijini, prin urmare, pe o majoritate larga, solida si coerenta, asa cum afirmase ca-si doreste in timpul campaniei electorale. Totodata, el va putea evita negocierile care s-ar fi putut dovedi delicate in legatura cu anumite teme de dezbatere cu aliatii ecologisti sau cu deputatii Frontului de stanga, comenteaza Les Echos.

Premierul a declarat inca de duminica seara, dupa alegeri, ca este constient de responsabilitatea care apasa pe umerii sai in aceasta perioada de criza. 'Tin sa-mi exprim gratitudinea fata de francezi. Apreciez increderea voastra, dar sunt constient si de responsabilitatea care ne revine', a declarat Jean-Marc Ayrault. 'In perioada care incepe din aceasta seara, prerogativele Parlamentului vor fi respectate cu minutiozitate, dar la fel si drepturile opozitiei', a mai spus seful Guvernului, raspunzand anticipat criticilor dreptei, care acuza stanga ca detine toate prerogativele Puterii. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×