x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa se pregăteşte pentru un val de caniculă

Franţa se pregăteşte pentru un val de caniculă

de Redacția Jurnalul    |    18 Aug 2023   •   22:30
Franţa se pregăteşte pentru un val de caniculă
Sursa foto: Hepta

O mare parte din teritoriul francez se pregăteşte pentru un val de căldură de o intensitate excepţională în această perioadă, cu temperaturi care ar putea depăşi 40 de grade Celsius în următoarele zile în sud-estul ţării, potrivit AFP.

Un număr de 19 departamente au fost plasate vineri sub alertă portocalie de caniculă de Météo-France, departamente situate pe o diagonală vastă, care se întinde de la sud-vest la nord-est, precum şi în zone din Alpi.

''În acest weekend, temperaturile caniculare se accentuează, în special în jumătatea de sud a ţării. Se anunţă persistente şi intense, cu valori câteodată mai mari de 40 de grade Celsius în sud-est începând de duminică'', a precizat Météo-France în buletinul său difuzat vineri.

Acest nou episod de caniculă ''se anunţă ca cel mai fierbinte din vara 2023, dar şi ca unul dintre cele mai tardive cu un astfel de nivel de intensitate'', a precizat instituţia.

Agriculturii se numără printre categoriile cele mai afectate. ''Trebuie menţinută bunăstarea animalelor, animalele suferă din cauza caniculei, iar în acest caz, sunt mai puţin productive. Iar apoi, imaginaţi-vă mulsul animalelor la ora 18:00, când sunt practic 40 de grade Celsius, este dificil şi pentru oameni'', a precizat pentru AFP Jean-Claude Huc, preşedintele Camerei de agricultură din Tarn (sud-vest).

Este totodată încă prea devreme pentru a şti dacă putem vorbi strict de un val de căldură pe teritoriul ţării sau de caniculă, termeni care se referă la definiţii precise şi presupun temperaturi ridicate, ziua şi noaptea, timp de mai multe zile.

Consecinţele sunt multiple. Furnizorul de electricitate EDF intenţionează să reducă producţia a două dintre centralele sale nucleare din sud-est şi centru-est pentru a evita o supraîncălzire excesivă a apelor fluviului Ron, care răcesc reactoarele.

Domeniul sportiv este de asemenea afectat, iar lovitura de începere a meciului de fotbal din L1 între Lyon şi Montpellier, preconizată pentru sâmbătă, ora 17:00 (15:00 GMT) la Lyon, a fost decalată pentru 19:00 (21:00 GMT) din cauza ''alertei de caniculă în acest departament'', a anunţat Liga de fotbal profesionist.

Antrenorul echipei Lyon, Laurent Blanc, era îngrijorat pentru sănătatea jucătorilor: ''Drepturile TV sunt importante'', dar ''este vorba totuşi despre sănătatea jucătorilor, care trebuie să fie hotărâtoare''.

Lovitura de începere a meciului de rugby din prima zi a Top 14 între Lyon şi Toulon, prevăzută pentru sâmbătă la ora 16:00 (14:00 GMT), a fost decalată pentru ora 18:10 (16:10 GMT). 

×
Subiecte în articol: franta canicula