x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom a semnat acordul cu Ucraina. Livrările de gaze urmează să fie reluate

Gazprom a semnat acordul cu Ucraina. Livrările de gaze urmează să fie reluate

de Veronica Micu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Gazprom a semnat acordul cu Ucraina. Livrările de gaze urmează să fie reluate

Ucraina a semnat un nou protocol de acord pentru controlul tranzitului gazului rus către Europa via Ucraina şi a retras completările operate în document, a anunţat astăzi compania Gazprom, informează Reuters, citată de Agerpres.



"O delegaţie Gazprom a condus negocierile desfăşurate la Kiev în această dimineaţă. Ca rezultat al acestor negocieri, Ucraina a semnat acordul fără orice alte condiţii", se arată într-o declaraţie a Gazprom.
Livrarea de gaze ruseşti către România a fost amânată, după ce conflictul dintre Moscova şi Kiev a reizbucnit. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat nul acordul privind tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei şi acuză Kievul că a făcut adăugiri scrise de mână pe textul deja semnat. Liderii ruşi au fost indignaţi când au descoperit, duminică, pe documentul semnat la Kiev, o adăugire scrisă de mână. Ucraina dorea să adauge la acord o declaraţie în care afirma că nu mai are nicio datorie pentru gazul cumpărat din Rusia şi respingea acuzaţia că ar fi sustras gaz din conducte. Premierul Putin a calificat comportamentul ucrainenilor drept "inacceptabil", iar preşedintele Medvedev a ordonat guvernului să nu mai pună în aplicare acordul.

×
Subiecte în articol: externe