x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom vrea să arunce în aer Nabucco

Gazprom vrea să arunce în aer Nabucco

de Mihaela Matachita    |    14 Iul 2010   •   00:00

Ziarele germane Handelsblatt şi Die Welt au lansat un atac furibund la adresa gigantului energetic rusesc Gazprom, pe care îl acuză că vrea să distrugă proiectul gazoductului Nabucco destinat să asigure independenţa energetică a Europei.



Atacul celor două ziare a survenit după recenta invitaţie pe care Gazprom a lansat-o gigantului energetic german RWE de a se alătura proiectului rival South Stream, promovat de Rusia, potrivit site-ului bulgăresc novinite.com. Până la această invitaţie, RWE era serios angajat în Nabucco, iar o reorientare către South Stream va periclita proiectul european. Handelsblatt a calificat acţiunea Gazprom drept "oferta imorală a lui Vladimir Putin", actualul premier al Rusiei. Cotidianul a acuzat textual uriaşul gazier de la Moscova că vrea să elimine un competitor în lupta acerbă pentru piaţa europeană a gazului. La rândul său, Die Welt a afirmat că Gazprom "bagă strâmbe" proiectului Nabucco.
Handelsblatt arată că Gazprom este din ce în ce mai nervos după ce preţul gazelor a îngheţat în ultimii doi ani şi după ce au apărut variante mai bune şi diversificate de livrare a gazului spre Europa. Gazprom îşi vede ameninţată poziţia de monopol în aprovizionarea cu gaze a UE, situaţie care se va complica şi mai mult o dată cu definitivarea Nabucco. Ziarul citează un manager influent de la RWE potrivit căruia Gazprom vrea "să arunce în aer" consorţiul Nabucco. Totodată, Handelsblatt reaminteşte de "avansurile" pe care Gazprom le-a făcut OMV-ului (din Austria), care a sprijinit iniţial Nabucco şi acum este implicat în ambele proiecte. Ziarul afirmă că gigantul rusesc urmăreşte acelaşi lucru cu RWE. Handelsblatt aminteşte de prietenia dintre actualul CEO al RWE, Jürgen Grossmann, şi oficialul Gazprom, Gerhard Schröder, fostul cancelar german.

Menţionăm că social-democratul Schröder a fost adus la conducerea Nord Stream de prietenul său Vladimir Putin, fost agent KGB în Germania în perioada războiului rece. Reamintim că Gazprom "face curte" şi României, sprijinitoare a proiectului Nabucco, pentru ca ţara noastră să se alăture South Stream.

×
Subiecte în articol: externe