Actuala politică economică nu dă rezultate, iar Guvernul şi Alianţa PSD+PC au obligaţia să vină cu soluţii concrete pentru ieşirea din criză, pentru că altfel, economia românească va intra într-o zonă în care relansarea va fi mult mai grea, iar costul social este mult mai dur, a declarat, marţi, preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedinte al Senatului.
Cu prilejul dezbaterii 'Soluţii pentru criză', organizată la Senat de Alianţa PSD+PC, Mircea Geoană a atras atenţia că România trăieşte a treia recesiune din ultimii 20 de ani.
'Aceasta este cea mai profundă dintre cele trei recesiuni şi asistăm la aceeaşi lipsă de reformă structurală, la aceeaşi lipsă de dezvoltare strategică a României şi aceleaşi improvizaţii', a afirmat Mircea Geoană, care a criticat din nou politica instituţiilor financiare internaţionale între care FMI şi Comisia Europeană, 'care impun României o politică prociclică, care nu mai dă rezultate în Europa'.
Preşedintele Senatului consideră că politica generală a României trebuie schimbată ''în mod dramatic, pentru a nu fi prea târziu'', atrăgând atenţia că economiile emergente vor suferi o criză mult mai aprofundată în anii următori.
'Este momentul unei analize lucide înainte să fie prea târziu, la fel ca şi în cazul unui pacient, este mai greu să resuscitezi economia, decât să iei măsuri', a spus Geoană, care a pledat pentru un dialog cu partenerii sociali.
Potrivit liderului social-democrat, din punct de vedere al modului în care s-a răspuns la criza economică, o parte dintre problemele structurale mai vechi continuă să fie un handicap pentru România.
'În continuare, administraţia românească şi ministerele sunt incapabile să cheltuie bruma de bani de la buget, iar campionul în acest sens este Ministerul Transporturilor, care de ani de zile nu a fost capabil să aducă o brumă de coerenţă. Ne trebuie, totodată, măsuri extraordinare de atragere a fondurilor europene, pentru că, deşi lucrurile s-au îmbunătăţit, rata de absorbţie a acestora este modestă. Politica economică pe care o consider profund greşită nu este doar a celor de la Bucureşti, ci şi a celor care guvernează instituţiile financiare internaţionale (...) Fac un apel la îndrăzneală decentă pentru un dialog cu partenerii noştri din Europa şi de peste ocean, pe care să-i convingem că acest tip de politică prociclică sufocă Europa', a spus Geoană.
El a mai atras atenţia asupra a două probleme care se remarcă în sistemul bancar, legate de convingerea băncilor privind reluarea creditării şi, în cazul în care aceasta se va întâmpla, de riscul lipsei de încredere pentru mediul de afaceri.
Agerpres
Citește pe Antena3.ro