x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania acordă Irakului credite de 500 milioane de euro, anunţă cancelarul Merkel

Germania acordă Irakului credite de 500 milioane de euro, anunţă cancelarul Merkel

11 Feb 2016   •   18:35
Germania acordă Irakului credite de 500 milioane de euro, anunţă cancelarul Merkel
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Germania va acorda Irakului credite în sumă totală de 500 milioane de euro pentru a ajuta această ţară să facă faţă căderii preţului petrolului pe piaţa mondială, a anunţat joi cancelarul Angela Merkel, la finalul unei întrevederi cu premierul irakian Haider al-Abadi, transmite Reuters.

"Germania este pregătită să facă tot ceea ce poate (...) pentru a stabiliza Irakul, în contextul marilor provocări de securitate şi economice", a afirmat cancelarul în conferinţa de presă comună, remarcând impactul negativ al preţului scăzut la ţiţei asupra bugetului de stat irakian.

Angela Merkel se află sub o puternică presiune pe plan intern pentru a gestiona criza refugiaţilor, printre care se află şi zeci de mii de irakieni sosiţi în Germania anul trecut.

Potrivit dnei Merkel, Germania nu a alocat aceste credite pentru obiective anume, însă Irakul are nevoie de refacerea infrastructurii distruse de război, spre a le oferi cetăţenilor săi speranţă şi a-i încuraja să rămână în ţară.

Pe lângă căderea abruptă a preţului la ţiţei, Irakul se confruntă şi cu ameninţarea Statului Islamic, care controlează suprafeţe însemnate din teritoriul său, în nord şi în vest.

Bugetul pe 2016 al statului irakian, ale cărui venituri provin aproape exclusiv din vânzarea de petrol, previzionează un deficit de 20,45 miliarde de dolari, finanţat în mare parte din asistenţa acordată de organizaţii internaţionale precum Banca Mondială.

Este de aşteptat ca Irakul să aibă nevoie de sute de milioane de dolari pentru a reface infrastructura în oraşele recucerite de la Statul Islamic cu ajutorul loviturilor aeriene ale coaliţiei conduse de SUA şi din care face parte şi Germania. AGERPRES

×