x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania amenință Rusia cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi

Germania amenință Rusia cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi

03 Sep 2020   •   14:27
Germania amenință Rusia cu privire la otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi

Mai multe oficialități germane au cerut o reacție la nivelul UE față de otrăvirea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi. Aceștia mai susțin reconsiderarea proiectului NordStream 2, conducta de gaz ce urmează să lege Rusia de Germania, prin Marea Baltică, transmite Reuters.

Navalnîi a fost otrăvit cu Novociok, un agent neurotoxic, potrivit medicilor germani. 

Cancelarul Angela Merkel a spus că așteaptă implicarea Moscovei în elucidarea cazului și a anunțat că se va consulta cu alianții NATO. 

''Trebuie să existe o reacţie europeană. Trebuie să urmăm o politică dură, trebuie să răspundem în singurul limbaj pe care îl pricepe Putin - adică vânzările de gaze'', a declarat Norbert Roettgen, liderul comisiei parlamentare germane de politică externă, referindu-se la conductă.

''Dacă dorim să trimitem Moscovei un mesaj clar alături de partenerii noştri, pe agendă trebuie să se afle relaţiile economice, iar asta înseamnă că nu trebuie exclus proiectul NordStream 2. Nu putem ridica un zid între Occident şi Moscova, ar însemna să mergem cu un pas prea departe, dar există o soluţie de mijloc, ceva între gesturile diplomatice şi boicotul total'', a precizat și Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen și fost ambasador la Washington. 

Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi, după ce autorităţile de la Berlin au anunţat că un laborator militar german a concluzionat, fără echivoc, găsirea agentului neurotoxic Novociok în organismul politicianului.  Acesta se află internat la ATI într-un spital din Berlin.

Ministerul de externe de la Moscova a respins ca nedovedite acuzaţiile.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi Rusia germania nordstream