Germania trebuie să caute în străinătate pentru a compensa lipsa de lucrători supra-calificaţi de pe plan intern, însă o serie de obstacole, inclusiv birocraţia descurajatoare, stau în calea specialiştilor străini care vor să se mute în această ţară, relatează Der Spiegel. Facilităţi
Germania a început de curând să se transforme într-o ţară pentru imigranţi, iar politicienii să limiteze gradual obstacolele cu care se confruntă cei nou-veniţi. Înarmaţi cu o viză destinată celor care caută un loc de muncă, absolvenţii de facultate străini pot căuta de lucru în Germania pentru o jumătate de an. În plus, orice persoană care poate dovedi că a găsit un loc de muncă cu un salariu anual brut de peste 46.000 de euro poate rămâne în Germania.
În 2012, coaliţia dintre Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul bavarez-frate, Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi Partidul Liber Democrat (FDP, pro-business) au redus limita la 20.000 de euro pentru a preveni dumpingul salarial. Guvernul a adoptat, de asemenea, noi reglementări privind ocuparea forţei de muncă, care au simplificat accesul străinilor fără diplomă universitară de a lucra în Germania.
În momentul de faţă, noua coaliţie formată din CDU/CSU şi social-democraţii de la SPD intenţionează să continue acest trend. Astfel, acordul pentru formarea coaliţiei se angajează să furnizeze oferte suplimentare pentru imigranţi, concentrându-se în primul rând pe o mai bună informare şi pe oferirea de servicii de consultanţă din partea agenţiilor guvernamentale.
Cu toate acestea, deşi - potrivit OCDE - Germania deţine în prezent una dintre cele mai liberale legi privind imigrarea lucrătorilor cu înaltă calificare, ţara reuşeşte să atragă puţine persoane talentate.
Un milion de persoane s-au mutat în Germania în 2012
În 2012, peste 1 milion de persoane s-au mutat în Germania - cea mai mare cifră de nou-veniţi cu care ţara s-a confruntat de mulţi ani. Aproape două treimi dintre aceştia proveneau din ţările UE, mulţi încercând să scape de criza economică din ţările de origine. Experţii anticipează însă că acest aflux se va diminua, odată ce situaţia se va îmbunătăţi în sudul Europei.
În 2012, existau 155.000 de posturi vacante în Germania pentru lucrătorii cu înaltă calificare, cum ar fi tehnicienii, inginerii şi specialiştii în computere. Potrivit estimărilor făcute în 2010 de către Institutul pentru Cercetarea Ocupării Forţei de Muncă de la Nürnberg (IAB), forţa de muncă din Germania va scădea cu 6,5 milioane de persoane până în 2025.
Nevoia de forţă nouă
În aceste condiţii, demografii susţin că Germania îşi va putea menţine puterea economică doar dacă vor exista alţi 400.000 de imigranţi care vin anual în Germania. Între august 2012 şi iunie 2013, însă, doar 2.500 persoane cu înaltă calificare au emigrat în Germania din ţări non-europene, cu ajutorul Cărţii Albastre a UE. De asemenea, doar 25.000 de lucrători străini din ţările non-UE se stabilesc în Germania în fiecare an.
În pofida enormei sale puteri economice şi a standardelor ridicate de viaţă, Germania nu este pur şi simplu suficient de competitivă atunci când vine vorba de recrutarea talentelor din străinătate, avertizează OCDE. Experţii indică patru motive principale pentru eşecul înregistrat de Germania în atragerea de talente din alte ţări.
Primul motiv pentru care Germania nu reuşeşte să atragă mai multe persoane talentate din străinatate este birocraţia descurajatoare din această ţară. Multe companii mari angajează agenţii specializate cu scopul de a naviga prin labirintul legal şi birocratic pentru angajaţii lor străini, în condiţiile în care menţinerea la curent cu cele mai recente legi şi reglementări, dar şi a contactului cu autorităţile germane, le-ar costa de fapt mai mult timp şi bani.
Pe de altă parte, OCDE a cerut Guvernului german să promoveze imigraţia forţei de muncă. Unii experţi susţin ideea introducerii unui sistem de imigraţie pe puncte, similar celor din Canada şi Australia. Punctele ar putea fi acordate pentru anumite calificări profesionale, diplome universitare sau certificate de competenţă lingvistică - astfel încât oricine ar acumula numărul necesar de puncte ar putea trăi şi lucra în Germania.
Dificultăţi
Un al doilea motiv pentru eşecul Germaniei în ceea ce priveşte atragerea de lucrători străini calificaţi este legat de dificultăţile privind recunoaşterea calificărilor străine. Deşi o lege în acest sens a intrat în vigoare în 2012, unii experţi, cum ar fi Bettina Englmann, cred că rezultatele sale sunt dezamăgitoare dat fiindcă legea nu priveşte toate profesiile şi nu este aplicată uniform în toată Germania.
În al treilea rând, Germania a întâmpinat dificultăţi în recrutarea de talente din străinătate din cauza ritmului lent de implementare a reformelor. “Cultura primitoare”, invocată cu mândrie de ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen (CDU), nu a fost încă pusă la punct în multe agenţii guvernamentale. În plus, puţini oficiali ştiu bine limba engleză sau altă limbă străină, iar imigranţii sunt purtaţi încoace şi încolo de birocraţi cu feţe împietrite.
Al patrulea motiv pentru care Germania nu a atras mai mulţi lucrători străini calificaţi priveşte reticenţa companiilor germane de a recruta lucrători. Potrivit unui studiu OCDE, deşi între iulie 2010 şi iulie 2011, 9 din 10 de companii germane au avut posturi vacante, numai una din 4 şi-a extins căutarea la personal din afara Germaniei. Mai mult, în ceea ce priveşte companiile mici şi mijlocii, doar 1-2 din 10 se gândesc să caute personal în străinătate.