x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania dă ultimatum Rusiei în cazul Aleksei Navalnîi. Amenință cu anularea gazoductului NordStream 2

Germania dă ultimatum Rusiei în cazul Aleksei Navalnîi. Amenință cu anularea gazoductului NordStream 2

06 Sep 2020   •   20:30
Germania dă ultimatum Rusiei în cazul Aleksei Navalnîi. Amenință cu anularea gazoductului NordStream 2

Germania pune presiune pe Rusia pentru a obține un răspuns referitor la otrăvirea liderului opoziției Aleksei Navalnîi. Aceasta deține președinția rotativă a Consiliului UE și amenință cu sancțiuni, transmite AFP.

"Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu ajută la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri", a declarat ministrul de Externe german, Heiko Maas.

El nu a exclus posibilitatea anulării proiectului gazoductului Nord Stream 2, ce ar urma să lege Rusia de Germania, prin Marea Baltică.

Aleksei Navalnîi este internat într-un spital din Berlin, iar medicii germani au afirmat că a fost otrăvit cu neurotoxicul Noviciok.

Mai multe state occidentale au cerut Moscovei să facă lumină în acest caz, însă ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că acuzaţiile de asasindă at trebuie primite cu scepticism şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin.

"Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze.

Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent Serghei Skripal.

În orice caz, sper ca ruşii să nu se constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream" în Marea Britanie, a avertizat Maas.

×