Germania rămâne, pentru moment, un oponent faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene, a anunţat joi ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, citat de AFP.
"Cele două guverne au făcut eforturi remarcabile pentru a îndeplini toate condiţiile tehnice pentru aderare. Acest lucru merită elogiat”, a declarat presei ministrul german, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei din cadrul UE, la Gödöllö, în apropiere de Budapesta. "În acelaşi timp, există carenţe şi critici la adresa sistemului judiciar şi a corupţiei” din aceste ţări, a adăugat ministrul german.
După părerea lui, "este important să se facă legătura între aspectele tehnice şi chestiunile politice pe care le ridică starea sistemului judiciar şi corupţia”. "După aceea vom lua o decizie comună”, a adăugat acesta.
El a reiterat poziţia comună franco-germană, care califică drept "prematură” aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul fără frontiere care reuneşte 25 de ţări membre. Şansele Bucureştiului şi ale Sofiei de a adera la Schengen încă din martie 2011 s-au redus considerabil, precum stratul de zăpadă topit de căldura soarelui, după ce Franţa şi Germania şi-au exprimat reticenţa în acest sens, comentează AFP.
Rugat să comenteze pe marginea desclaraţiilor ministrului De Maiziere, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a declarat ieri după-amiază că nu este în măsură să-şi spună părerea şi a insistat ca jurnaliştii interesaţi de subiect să caute răspunsuri la Ministerul român de Interne.
Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalte ţări membre, reticenţele Germaniei şi ale Franţei având, practic, putere de veto, adaugă AFP.
Ungaria, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, este de acord cu aderarea la Schengen a celor două ţări, cu condiţia ca acestea să îndeplinească toate condiţiile tehnice. Miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a anunţat că România are chiar un avans faţă de vecina sa de la sud.
În interiorul zonei Schengen, peste 400 de milioane de persoane pot călători fără să ţină cont de frontiere, din Grecia până în Finlanda sau din Portugalia până în Polonia, adaugă AFP.