x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania o va susține pe Ursula von der Leyen pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene

Germania o va susține pe Ursula von der Leyen pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2024   •   17:20
Germania o va susține pe Ursula von der Leyen pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene
Sursa foto: Hepta

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz va propune un al doilea mandat pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o reuniune a liderilor UE care va avea loc luni, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.

Von der Leyen conduce organismul executiv al UE din 2019 și a fost consolidată de alegerile din această lună pentru Parlamentul European, deoarece Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, pe care îl conduce, a câștigat locuri în urma voturilor din întreaga UE.

Însă pentru a obține un al doilea mandat de cinci ani, von der Leyen are nevoie de sprijinul unei majorități a liderilor naționali ai UE și de o majoritate de lucru în Parlamentul European.

Este de așteptat ca guvernul lui Scholz să o susțină pe von der Leyen, dar nu a declarat public acest lucru.

Liderii UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru o primă analiză comună a alegerilor pentru Parlamentul European.

Se așteaptă ca aceștia să ajungă la o decizie informală cu privire la o serie de funcții de conducere, inclusiv cea de președinte al summit-urilor liderilor UE și de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe, înainte de confirmarea la summitul UE din 28-29 iunie, au declarat diplomații.

Cu 13 lideri naționali din partea PPE, cu Germania care o va susține pe von der Leyen și cu Franța care înclină să o susțină, ea ar avea majoritatea calificată necesară - 15 din cele 27 de state membre ale UE, reprezentând 65% din populația UE.

×