x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania trebuie să impulsioneze integrarea de securitate a Europei după victoria lui Trump

Germania trebuie să impulsioneze integrarea de securitate a Europei după victoria lui Trump

10 Noi 2016   •   14:22
Germania trebuie să impulsioneze integrarea de securitate a Europei după victoria lui Trump

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA înseamnă pentru Germania necesitatea exercitării unei presiuni suplimentare pentru integrarea în materie de securitate în Europa, pledează ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, transmite DPA. 

Într-un editorial publicat joi în cotidianul german Rheinische Post, Ursula von der Leyen afirmă că, 'în calitate de mare naţiune din centrul Europei, Germania va avea un rol important, pe două planuri'. 

'Pe de o parte, (Germania are nevoie) să construiască poduri cu noua administraţie Trump. Divizările şi conflictul în interiorul alianţei vor fi doar în beneficiul celor care nu împărtăşesc valorile noastre occidentale', adaugă ministrul apărării. 

'Pe de altă parte, Germania trebuie să-şi apere poziţia cu încredere, ori de câte ori este posibil în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni (...) În domeniul securităţii, Europa nu este nici pe departe atât de determinantă şi de capabilă să acţioneze pe cât am dori', mai scrie dna von der Leyen. 

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, şi alţi conservatori germani au avertizat joi că populiştii vor constitui o problemă pentru Europa dacă politicienii din partidele tradiţionale nu vor reacţiona adecvat după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. 

'Populismul demagogic nu este o problemă doar în America. Şi în alte locuri din Occident, dezbaterea politică se află într-un stadiu alarmant', a declarat Schaeuble, pentru cotidianul Bild. 

Succesul miliardarului populist a reprezentat un şoc pentru mulţi oameni politici europeni, mai ales în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în state ca Franţa şi Germania, unde se aşteaptă ca partidele de extremă dreapta să obţină câştiguri electorale însemnate. AGERPRES

×