x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Un adolescent sirian arestat plănuia să plaseze o bombă într-un coş de gunoi la Koln

Germania: Un adolescent sirian arestat plănuia să plaseze o bombă într-un coş de gunoi la Koln

23 Sep 2016   •   18:39
Germania: Un adolescent sirian arestat plănuia să plaseze o bombă într-un coş de gunoi la Koln

Un adolescent sirian solicitant de azil în Germania, arestat miercuri la Koln sub suspiciunea de terorism, a fost recrutat de gruparea jihadistă Stat Islamic prin intermediul unor grupuri de chat online, primind instrucţiuni să plaseze o bombă cu cuie într-un coş de gunoi într-un loc public foarte frecventat, relatează DPA, citând presa locală de vineri. 

Sirianul a fost auzit ulterior într-o moschee declarând că vrea să ucidă pentru Statul Islamic. 

Anchetatorii încearcă acum să analizeze şi să traducă discuţiile purtate de tânăr pe chat, însă procesul va dura ceva timp, dată fiind cantitatea destul mai mare de date de pe telefonul mobil al suspectului, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului. 

Şeful poliţiei, Juergen Mathies, a explicat că adolescentul a primit 'indicaţii foarte precise' despre cum să fabrice un dispozitiv exploziv, însă nu există deocamdată dovezi că se afla deja în posesia materialelor necesare. 

Potrivit autorităţilor, informaţiile analizate până acum de pe telefonul mobil arată că adolescentul era în contact cu militant al Statului Islamic aflat în afara Germaniei şi că s-a radicalizat într-un interval scurt de timp. 

Adolescentul a fost arestat miercuri în cartierul Porz din Koln, unde locuia într-un centru pentru solicitanţi de azil. El s-a refugiat de războiul din Siria, împreună cu părinţii şi sora sa, şi a fost înregistrat în Germania la 4 ianuarie 2015. 

Sirianul a intrat în atenţia poliţiei în luna iunie, când comportamentul său s-a schimbat vizibil. În urma unei a doua verificări de către poliţie, a fost luată decizia arestării lui. 

Germania se află în stare de alertă ridicată după două atacuri teroriste produse în luna iulie, în interval de numai o săptămână, ambele comise de solicitanţi de azil şi revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

AGERPRES

×