Coaliția de guvernămând și opoziția au ajuns astfel la un acord pentru încălcarea regulilor bugetare pentru a reuși să dispună de fondurile necesare modernizării armatei în anii următori. Negocierile au durat mai multe săptămâni între partidele aflate la putere, respectiv social-democrat, ecologist și liberal, cu formațiunea conservatoare a Angelei Merkel. Partidele din Germania sunt însă divizate în privința ajutorului militar acordat Ucrainei.
Prin urmare, Germania va putea îndeplini obiectivul NATO ca fiecare stat membru să aloce anuale peste 2% din PIB pentru apărare.
Banii provin din fondul excepţional finanţat prin datorii suplimentare, încălcând regulile bugetare care limitează deficitul.
Marele pierzant în AL Dodilea Război Mondial, Germania nu a mai avut voie să se înarmeze. Și la sfârșitul Războiului Rece, efectivele armate s-au redus de la 500.000 de militari, la care ajunsese după unirea țării în 1990, la 200.000 în prezent. Totodată, armamentul este învechit, cu defecțiuni majore la tancuri, nave de război, avioane de luptă.