Legiuitori britanici au insistat astăzi ca guvernul de la Londra să discute cu membri moderaţi din cadrul Hamas. Aceştia sunt convinşi că politica Occidentului de a evita gruparea islamistă palestiniană dă dovadă de puţine progrese.
Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului britanic a declarat, într-un raport, că el îşi menţine recomandarea făcută pentru prima oară în urmă cu doi ani că guvernul ar trebui să se angajeze politic cu elemente moderate din interiorul Hamas, la putere în Fâşia Gaza.
Marea Britanie şi alte ţări occidentale resping contactele cu Hamas întrucât aceasta din urmă refuză să recunoască Israelul, refuză să renunţe la violenţă şi să accepte acordurile de pace interimare existente.
Rusia este singurul membru al Cvartetului pentru pace în Orientul Mijlociu, cuprinzând de asemenea Statele Unite, ONU şi UE, care poartă discuţii cu Hamas. "Noi tragem concluzia că sunt puţine semne că politica actuală de angajare şi-ar atinge obiectivele declarate ale Cvartetului. Noi conchidem de asemenea că un progres credibil în obţinerea păcii dorit de Cvartet, ca parte a strategiei sale de a izola Hamas, se pare că este dificil de obţinut fără o mai mare cooperare de la Hamas însăşi", declară comitetul.
Comitetul îşi exprimă de asemenea preocuparea că Cvartetul nu reuşeşte să acorde Hamas mai multe motive de încurajare pentru a-şi schimba poziţia. El afirmă că Marea Britanie ar trebui să discute cu moderaţi ai Hamas pentru a încuraja gruparea să se conformeze principiilor Cvartetului.
Guvernul primului ministru britanic Gordon Brown şi-a schimbat politica în martie declarând că este deschis la convorbiri cu aripa politică a Hezbollahului libanez susţinut de Iran, dar el rămâne opus unor discuţii cu Hamas.
Comitetul, format din parlamentari reunind toate principalele partide politice britanice, a mai declarat că este îngrijorat că, la şase luni după terminarea luptelor în Gaza, încă nu există un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas. De asemenea se remarcă puţine schimbări în anumite chestiuni care au contribuit la conflict, adaugă comitetul.
Israelul a invadat Gaza la 27 decembrie 2008 şi luptele au continuat până la 18 ianuarie 2009, soldate cu peste 1.000 de morţi.
Citește pe Antena3.ro