x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Autorităţile cer suspendarea curselor de feribot care aduc refugiaţi către partea continentală a ţării

Grecia: Autorităţile cer suspendarea curselor de feribot care aduc refugiaţi către partea continentală a ţării

26 Feb 2016   •   12:23
Grecia: Autorităţile cer suspendarea curselor de feribot care aduc refugiaţi către partea continentală a ţării

Autorităţile de la Atena le-au cerut vineri companiilor de feribot şi agenţiilor de turism să suspende aducerea de refugiaţi dinspre insulele din Marea Egee către partea continentală a Greciei şi au precizat că navele vor rămâne ancorate la chei câteva zile, informează AFP.

Măsura are ca scop limitarea fluxului de persoane provenite mai ales din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care mai multe ţări de pe ''ruta balcanică'' au luat decizii pentru a ţine mai bine sub control fluxul de refugiaţi care încearcă să ajungă în vestul Europei.

Ministrul grec al transporturilor maritime Theodoros Dritsas a declarat pentru postul Skai TV că trei nave care efectuau curse charter pentru a transporta migranţi către partea continentală a Greciei vor rămâne ancorate la chei şi vor găzdui refugiaţi ''pentru două sau trei zile''.

Numărul mare de refugiaţi ajunşi în Grecia a făcut imposibilă găzduirea tuturor în centrele de primire, sute dintre ei mergând pe jos către graniţa cu Macedonia.

Unii refugiaţi au fost văzuţi dormind în condiţii improprii în centrul Atenei, iar alţii au fost primiţi pe stadioane. Macedonia acceptă numai refugiaţi irakieni şi sirieni.

La punctul de trecere a frontierei greco-macedonene Idomeni erau comasaţi vineri dimineaţă circa 2.500 de refugiaţi, alte câteva sute fiind aşteptaţi să sosească până la finalul zilei.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015).

Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, "ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese", a precizat OIM. Alte 92 de decese au fost înregistrate pe ruta din centrul Mediteranei, pe unde imigranţii şi refugiaţii încearcă să ajungă dinspre nordul Africii în Italia.

Un număr de 35.132 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceştia (48%) provin din Siria, conform autorităţile elene. 25% sunt originari din Afganistan şi 17% din Irak. AGERPRES

×