Procesul din Suedia o implică pe Thunberg, probabil cea mai cunoscută activistă din lume în domeniul climei, și alte peste 600 de persoane, care susțin că politicile suedeze în materie de climă încalcă atât Constituția țării, cât și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
„Statul suedez nu reușește să îndeplinească cerința constituțională de a promova o dezvoltare durabilă care să ducă la un mediu înconjurător bun pentru generațiile prezente și viitoare.”, susține grupul, într-o declarație citată de Bloomberg.
În 2017, Suedia a adoptat o lege a climei care impune guvernului să depună eforturi pentru a reduce emisiile de gaze care încălzesc planeta spre un obiectiv de zero net, stabilit pentru 2045.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este esențială pentru îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris din 2015 de a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius, până la sfârșitul secolului.
Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a declanșat goana după energie, care a încetinit eforturile în domeniul climatic, iar discuțiile de anul acesta în chestiuni legate de climă, din Egipt, sponsorizate de ONU, nu au reușit să intensifice ambițiile în această privință. Într-un interviu acordat cotidianului suedez „Dagens Nyheter”, Thunberg a declarat că, în opinia sa, legile privind clima ar trebui înăsprite.
„Nu avem legi care să ofere protecție pe termen lung contra consecințelor crizelor climatice și de mediu, dar trebuie să folosim metodele pe care le avem la dispoziție și să facem tot ce putem.”, a mai spus ea.
Acțiunea în justiție, la care se lucrează de doi ani, are loc în contextul în care politicile noului guvern suedez privind schimbările climatice sunt supuse unei examinări intense.
Cabinetul, care a preluat puterea în urma alegerilor din septembrie, a anunțat că intenționează să desființeze cu totul Ministerul Mediului. Bugetul său pentru anul 2023 a fost criticat pentru că include măsuri care ar urma să crească emisiile din sectorul transporturilor.
„Statul suedez nu a tratat niciodată criza climatică drept criza care este, iar noul guvern a semnalat în mod clar că nici el nu va face acest lucru.”, a declarat Anton Foley, în vârstă de 20 de ani, care este oficial principalul reclamant în acest caz, într-o declarație.
Acțiunea, depusă vineri la Stockholm, solicită instanței să ceară guvernului să își asume „partea sa echitabilă” de măsuri globale pentru a menține emisiile de gaze cu efect de seră în concordanță cu obiectivele acordurilor de la Paris.