x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe GREU DE UCIS. Liderul Al Qaeda Said al-Shihri, OMORÂT pentru A TREIA OARĂ

GREU DE UCIS. Liderul Al Qaeda Said al-Shihri, OMORÂT pentru A TREIA OARĂ

24 Ian 2013   •   07:27
GREU DE UCIS. Liderul Al Qaeda Said al-Shihri, OMORÂT pentru A TREIA OARĂ

Jihadistul Said al-Shihri, considerat a fi în spatele atacului de la ambasada SUA din Yemen, a fost, in sfarsit, confirmat mort, potrivit unui raport prezentat de televiziunea Al Arabiya. Said al-Shihri, al doilea la comanda Al Qaeda în Peninsula Arabă, a fost ucis într-un atac aerian în Yemen, în decembrie, spune sursa citata. Potrivit raportului, militantul saudit a murit din cauza unor rani grave, rezultate in urma unui atac aerian mericano-yemenit, atac care viza convoiul din care acesta facea parte.

Aceasta este a treia oară când liderul Al Qaeda a fost raportat ucis. În 2009 s-a fost anunțat că a fost ucis de o rachetă de croazieră americană, iar în luna septembrie 2012 ministerul Apararii din Yemen a anuntat, pe site-ul institutiei, ca al-Shihri a fost ucis, alaturi de alti sase teroristi in timpul unei  "operatiuni militare", fara a oferi mai multe detalii.

În 2010, grupul Al Qaeda din Yemen a ordonat celulelor sale din Arabia Saudită să răpească creştini şi prinţi saudiţi pentru a fi dati la schimb cu militanţi închişi în centrele saudite de detenţie.

"Ordonăm soldaţilor noştri din Arabia Saudită să formeze celule pentru a răpi creştini şi prinţi saudiţi, miniştrii lor şi ofiţeri de securitate pentru a presa în favoarea eliberării surorilor noastre reţinute şi familiile ," arăta Saeed al-Shihri, vicelideri al Al-Qaida din peninsula arabă într-un mesaj audio.

"Le spunem soldaţilor noştri, trebuie să răpiţi pentru a elibera deţinuţii," sublinia al-Shihri în mesajul să ce durează 17 minute.

Yemen, sediul liderului al-Qaida Osama bin Laden, şi-a intensificat operaţiunile de securitate şi raidurile aeriene contra grupurilor teroriste, după ce aripa reţelei teroriste din acest stat şi-a asumat responsabilitatea pentru atentatul eşuat asupra unui avion de linie american.

Tot în 2012, un atentator sinucigaş yemenit a încercat să îl asasineze pe trimisul special în Yemen, Tim Torlot. Atacul a eşuat.

Conform BBC, care citeaza surse guvernamentale yemenite, teroristul s-a aflat in custodia americanilor pana in 2007, cand a fost eliberat de la Guantanamo Bay.

×