x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gripa porcină, miză electorală în Mexic

Gripa porcină, miză electorală în Mexic

03 Mai 2009   •   00:00

Epidemia de gripă porcină începe să fie o miză politică în Mexic, cu două luni înainte de alegerile legislative din iulie, ameninţând guvernarea preşedintelui Felipe Calderon, relatează AFP, citat de Mediafax.



Campania electorală, a cărei lansare oficială prevăzută pentru duminică riscă să fie amânată din motive de urgenţă medicală naţională, a început de fapt de o săptămână, de la prima alertă de gripă. Telespectatorii asistă în fiecare zi la conferinţe de presă ale Guvernului federal conservator, pe de o parte, şi ale primarului oraşului Ciudad de Mexico, Marcelo Ebrard, de stânga, care nu îşi ascunde ambiţiile prezidenţiale pentru viitoarele alegeri, din 2012. Cifrele distincte între o tabără şi cealaltă au contribuit de asemenea, cel puţin în primele zile, la o confuzie în bilanţul morţilor şi al cazurilor de bolnavi infectaţi de virus.

Mexicanii, deja dezamăgiţi de politicieni întrucât "războiul cartelurilor de droguri" continuă, iar corupţia este departe de a fi eradicată, încep să se îndoiască de voinţa politică în acest sens. Alegerile legislative sunt cu atât mai importante pentru preşedintele Calderon, care se află la mijlocul mandatului, cu cât Partidul (său) de Acţiune Naţională (PAN) este devansat în sondaje de Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), care a deţinut puterea timp de 70 de ani, fiind îndepărtat de la putere în 2000, şi care revine în forţă. "Este inevitabil ca tratarea epidemiei de către Guvern să fie determinantă în campania electorală", explică Lorenzo Cordoba, specialist în procese electorale din cadrul Universităţii naţionale autonome din Mexic (UNAM). "Nu este improbabil ca prin transformarea ei în temă de campanie electorală, gripa să fie din ce în ce mai politizată", potrivit Centrului mexican pentru cercetare şi dezvoltare (CIDAC). Măştile chirurgicale inscripţionate cu numele unuia dintre cadidaţi au înlocuit deja, în statul Nuevo Leon, gustările şi băuturile tradiţionale oferite în timpul campaniei.

Un partid politic a trimis mii de mesaje pe telefoanele mobile cu recomandări şi urări de sănătate. "Este clar că publicul nu are încredere în Guvernul său, nici în oamenii politici în general", apreciază socilogul Jacqueline Martinez Uriarte. Publicul le-a urmat însă şi a urmărit în ultimele zile, recomandările lui Ebrard ca şi pe ale preşedintelui Calderon şi ale ministrului Sănătăţii, Jose Angel Cordova, a cărui popularitate este în creştere, potrivit unui sondaj recent. Calderon a răspuns deja primelor critici afirmând că Guvernu său a informat "imediat" şi "transparent" cu privire la această epidemie.

Ebrard a luat o decizie radicală de prevenire, riscând să devină nepopular, închizând toate restaurantele, barurile, cafenelele şi discotecile din capitală, aflată deja într-o situaţie economică critică. Restaurantele din Ciudad de Mexico au peste 600.000 de salariaţi, cărora municpalitatea le-a oferit o indemnizaţie zilnică de 50 de pesos (3,6 dolari). "Dacă totul se desfăşoară normal, acesta va fi un punct bun pentru Guvernul federal", precizează Uriarte, insistând totodată că avantajul nu fi neapărat de partea PAN. Guvernul şi opoziţia, capitala şi puterea federală au evitat atacurile directe pe tema epidemiei. "Până în prezent, se tratează cu mare respect", precizează Cordoba.

×
Subiecte în articol: externe