x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Guru" al tepuitilor pe net

"Guru" al tepuitilor pe net

de Irina Cristea    |    20 Feb 2007   •   00:00
"Guru" al tepuitilor pe net

Dupa ce inima si bugetul lui Anthony Penoso au cazut victime unei romance cunoscute pe Internet, avocatul american a scris o carte in care ii avertizeaza pe amatorii de astfel de relatii asupra riscurilor la care se expun.

Cartea lui Anthony Penoso, americanul parasit la altar de o romanca dornica sa ajunga actrita, este, mai degraba, un "curs" adresat celor interesati sa-si construiasca o relatie cu o femeie cunoscuta pe internet. Iar daca femeia provine din Europa de Est, are ambitia sa ajunga in SUA si chiar dezmorteste in mintea "partenerului" ganduri de mariaj si planuri de viitor, acesta trebuie sa deschida bine ochii ca sa nu devina o victima a interesului pesonal al tinerei. De altfel, cartea se numeste chiar "Cum sa nu te «frigi» cu relatiile pe internet si cu miresele livrate prin e-mail - un ghid pentru potentialele victime" ("How not to get burned by internet dates and mail order brides - a guide for the potential victim").

DORINTA DE EXPUNERE. Inainte sa scrie cartea, Antony Penoso a facut tot posibilul sa mediatizeze un caz pe care cei mai multi dintre cei patiti ar prefera sa-l uite sau macar sa il pastreze secret. Intr-un interviu acordat Jurnalului National, chiar in Romania, avocatul din Jacksonville, Florida, a explicat motivele pentru care a ales sa creeze valva in jurul povestii ratate de amor cu romanca Anca Dascalescu, o tanara care a profitat de pe urma relatiei cu el pentru a ajunge in SUA si a se face actrita, nicidecum nevasta, cum era stabilit. "Oamenii trebuie sa astepte pana intra legal in SUA. Procesul dureaza ceva timp si necesita multi bani. Nu mi s-a parut corect ca ea sa vina cum a venit si sa profite de pe urma scaparilor legale. Eu voiam sa o vad deportata si am facut tot ce am putut. Am vrut ca lumea sa stie povestea, am vrut sa am expunere ca sa incep demersurile si procedurile de a-i de da urma. Nu puteam sa o las sa imi strice reputatia, ma ocup de imigratie si nu puteam fi pus intr-o lumina atat de proasta", ne-a spus Penoso. Avocatul a recunoscut ca a avut parte si de momente mai delicate, cand expunerea de care avea parte in mass-media nu dadea tocmai bine pentru afacerea sa. "Multi au fost mizrati de ceea ce mi s-a intamplat. Altii au crezut ca e jenant, ca ar trebui sa nu las sa se afle. Dar eu nu am nimic de ascuns si nu am facut nimic de care sa imi fie rusine. Sunt un tip deschis si cred ca daca ai procedat corect, nimeni nu iti poate lua asta. De aceea port acum inelul pe care l-am recuperat de la ea. Il port pentru oamenii care nu intelegeau ce vreau sa fac si imi spuneau ca e gresit. Faptul ca il am dovedeste ca daca ai dreptate, reusesti".

IN PRESA. Singura fotografie cu Anthony si Anca

Interesul pentru telenovelistica sa relatie de amor i s-a parut de bun augur pentru a se transforma in autor de carti si scenarii. "Vreau ca lumea sa inteleaga ce s-a intamplat, sa traga invataminte si sa se foloseasca de experienta mea. Sunt sigur ca astfel de cazuri mai exista, se intampla in fiecare zi sau pandesc la colt, exista multe potentiale victime si ele reprezinta o parte din ratiunea pentru care am facut totul public. Oamenii nu stiu ce se poate face legal iar eu ii ajut. Poate ca astfel de situatie ii va invata cum sa reactioneze", sustine dezinvolt Anthony Penoso, convins ca lumea il priveste cu ochi buni si compasiune.

GEORGE CLOONEY SI PARIS HILTON
Excentricul avocat din Florida a prins gustul prim-planului iar planurile sale de viitor au luat-o in directia viselor fostei lui logodnice. Anthony Penoso isi vede povestea direct la Hollywood. A scris si un scenariu de film pe baza povestii sale, s-a gandit la actorii care ii vor interpreta pe el si pe Anca (botezata in scenariu "Bianca"), ba chiar si la coloana sonora. Ar vrea ca rolul sau sa fie interpretat de George Clooney, cel al Ancai, de Paris Hilton, iar regizorul i se pare Sofia Coppola. Filmul va fi un succes sigur, spune Penoso, pentru ca "e povestea green-card-ului modern, pe internet".

DIN CARTE
Jurnalul National va prezinta, in exclusivitate, fragmente din cartea "How not to get burned by internet dates and mail order brides - a guide for the potential victim" ("Cum sa nu te «frigi» cu relatiile pe internet si cu miresele livrate prin e-mail - un ghid pentru potentialele victime"), inspirata de relatia avocatului american Anthony Penoso cu o tanara din Romania.

"Experienta mea in materie de intalniri aranjate pe net, relatii intre persoane din tari diferite si relatii la distanta (de tip naveta), miresele comandate prin e-mail si anchetele pentru infractiuni online ar fi suficienta penru a scrie o carte. Sper ca aceasta lucrare va ofera cunostintele necesare pentru a recunoaste cand sunteti abordati si sa gasiti cai de a impiedica sa fiti escrocati, chiar daca ati fi gata sa jurati ca «Nuuuuuu, nu poate fi asa, nici in ruptul capului nu cred asta…»"

"Credeti-ma, cu orice persoana care va contacteaza pe internet, indiferent de cat de inocenta poate parea, indiferent de cat de departe va merge dupa ce v-ati intalnit, nimic nu este sigur. Sunteti mereu o potentiala victima in orice moment incepand din clipa in care va intalniti (click!) pana cand va casatoriti… apoi, pentru inca vreo cativa ani pana cand legile americane ale imigratiei ii permit sotiei straine a dumneavoastra sa divorteze si sa ramana legal in SUA. Fiecare contact pe internet are capacitatea potentiala de a va face viata un iad. Ar fi tare bine sa fiti siguri ca stiti ce se ascunde in spatele valului".

"Nu va ajung niciodata la urechi informatii despre milioanele de persoane care traiesc fericite pana la adanci batraneti cu partenerii lor. Acelea care nu intra niciodata intr-o sala de judecata, de divort, de stabilire a conditiilor de partaj. Tineti minte ca cei despre care auziti sunt cei care genereaza atentie negativa. Nu cred ca partenerii oamenilor se apuca toti sa devina rai dintr-o data. Cred ca raspunsurile stau in alegerile pe care le facem si, in special, in partenerul pe care ni-l alegem. Nu auziti atat de multe despre cei buni pentru ca sunt deja luati. Sa iti cauti nevasta peste hotare iti da avantaje, iar pe de alta parte iti da si dureri de cap, pentru ca: 1) trebuie s-o inveti engleza; 2) trebuie sa fii atent de unde vine si sa ai o deschidere catre sensibilitatile ei culturale; 3) trebuie sa-ti dai seama care ii sunt valorile si sa fii pregatit sa iti ajustezi valorile si tu, pe langa ale ei; sa incerci s-o inveti 4) cum sa economiseasca intr-o societate americana scumpa si in continua schimbare, unde in mod constant redefinesti valoarea fiecarui dolar contrastat cu viziunea e despre capitalism si societatea moderna.
1) Invat-o engleza: Engleza ca a doua limba este suficient de dificila, ca sa nu mai punem la socoteala si presiunile de a fi intr-o cultura noua. Daca nu invata engleza, ea nu va putea lucra. Nevasta ta straina va fi total neajutorata in lipsa ta, pana cand reuseste sa stapaneasca limba suficient de bine pentru a fi angajabila in mod eficient. Procesul va dura cativa ani de zile.
2) Sensibilizarea culturala: Indiferent de unde provine sotia ta straina, nu exista alt loc precum America. De la tehnologie pana la disponibilitatile de bunuri si servicii, primul lucru pe care strainii il observa este ca traim intr-o societate moderna. Totul le va aparea ca fiind nou, inclusiv orasele noastre. Majoritatea europencelor din est provin dintr-o cultura a lui «Vreau» (in opozitie cu mentalitatea vestica «Iau ce-mi trebuie») unde lipsa bunurilor sI a oportunitatilor creeaza o mentalitate de supravietuire. Daca nu o sensibilizezi pe sotia ta cu delicatete referitor la economia de mall, socul cultural se va traduce intr-o lovitura pentru buzunarul tau.
3) Ajustarea valorilor: «Economia de mall» versus «cum s-o faci sa prepare micul dejun din te miri ce». Iti vei da seama repede daca ea este o cautatoare internationala de aur sau daca e genul care isi sufleca manecile si se pune pe treaba. Nu exista nici o cale prin care sa faci tranzitia lina intre vest si est prin ajustarea valorilor daca sotia ta straina nu lucreaza imediat si nu invata valoarea a ceea ce poate fi cumparat prin munca grea pentru bani. Altfel, o sa-ti puna placa cu «ce-ai facut pentru mine in ultima vreme?».
4) Societatea americana in schimbare in contrast cu parerea ei despre capitalism si societatea ta moderna: Sa ai in vedere ca regimul comunist a teoretizat ca socialismul va deveni in cele din urma o societate perfecta numita comunism. Societatea comunista neosocialista era la modul ideal cea a abundentei, fericirii si valorilor egalitariste. Acum, cand visul proletariatului si credintele atee se unesc si trebuie sa gaseasca un nou zeu, au uitat de «In Dumnezeu ne incredem» si au adoptat «Banii tai sunt absolut necesari». Adu-ti aminte ca atunci cand Zidul (si nu ma refer la Pink Floyd) a cazut , Statele Unite au inceput sa pompeze miliarde de dolari cash in Moscova pentru a o ajuta pe drumul sau spre glastnost (dezghetul). Corporatiile multinationale impreuna cu aliatii nostri au participat la infuzii de capital in Occident in societatile lor, mai ales in domeniul energiei, si multi indivizi particulari au facut o gramada de bani. Asa ca a privi vestul ca pe un buzunar adanc este o politica stabila practicata de multi zeci de ani. Ce inseamna asta pentru tine? Inseamna ca nu vei putea sa-i explici nicicum ca atunci cand cresteai in anii ’70, te costa 2,5 dolari sa-ti tunzi peluza, iar acum te costa 45 de dolari. Cand lucrezi pe branci gandindu-te ca ea va aprecia asta, cand stai peste program pentru ea, tot ceea ce va intelege este ca tu nu esti acolo langa ea. Nu va intelege niciodata ca doctorii care castiga la ea in tara 100 de dolari pe luna, in Statele Unite au 300.000 de dolari pe an."

"Abordarea tipica online va va lua in vizor pe trei criterii: sexul - barbatii sunt mult mai cautati decat femeile; locatia voastra geografica si varsta, sau dupa cum decid programele de cautare aleatorie. Tinand cont de aceste criterii, escrocheria se prezinta in felul urmator: nu numai ca logodnica voastra straina are nevoie de bani de avion, dar mai are nevoie de vreo cateva mii de dolari pentru a-i prezenta vamesilor ca dovada ca se poate intretine sau ca cineva ii plateste cazarea si masa, plus alte cheltuieli, si ca nu intentioneaza sa se prostitueze in timpul vizitei. Cele care comit fraude folosind internetul provin in general din Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia, Turcia sau SUA. Limba este intotdeauna engleza dar poti sa-ti dai seama ca sintaxa, gramatica si expresiile familiare pe care le foloseste sunt un pic neobisnuite. De exemplu, o auto-descriere facuta de o rusoaica est europeana: «Mine, fata cea simpla si intelectuala»"

"Una dintre cele mai comune greseli este ca fetele din fostul bloc sovietic, sau din fosta Uniune Sovietica sunt primitive si ca traiesc sub nivelul de trai, dupa nivelul de trai din tarile respective. Nimic nu este mai departe de adevar. Ca sa ma exprim asa, daca contactul vostru de internet are calculator, nu are cum sa moara de foame. Sa nu luati de buna replica asta: «Ambasada are nevoie de dovezi ca pot sa ma intretin singura, te rog trimite-mi 2.200 de dolari, cash si ti-i voi returna cand ne vedem la aeroport». Abordarea tipica va veni de la cineva care va va spune ca a primit datele voastre de la o prietena. Adevarul este ca aceste fete isi vand fotografiile si povestea unui intermediar care apoi le creeaza un nume, pentru o parte din banii pe care ele ii primesc. De obicei, exista o persoana care scrie toate scrisorile pentru «Contacte». Daca primit multe selectari, veti vedea ca sintaxa, scenariile, structurile de limbaj sunt toate aceleasi. Utilizeaza acelasi tip de scrisoare si pur si simplu va trec numele voastre. Ideea este ca, indiferent cat de minunati sunteti, nimeni n-o sa lase balta totul ca sa dea fuga sa viziteze un strain."

"Ea poate sa va intampine la aeroport. Sa va conduca la hotelul rezervat, in stil Marriott Grand Hotel. Nu va merge la receptie cu voi ci va merge la lift direct si va imparti cu voi momente speciale tot week-end-ul, in camera voastra. Va va arata orasul, va va lasa sa-i oferiti cina si sa-i cumparati de baut, veti cheltui bani si o veti rasfata in felul in care credeti ca se va obisnui in Statele Unite. Ea va va flata egoul si va va faca sa experimentati cel mai minunat week-end dintre toate."
×
Subiecte în articol: externe dolari internet penoso anthony penoso