x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul de la Ankara continuă valul de epurări, nimeni nu scapă

Guvernul de la Ankara continuă valul de epurări, nimeni nu scapă

06 Sep 2016   •   09:17
Guvernul de la Ankara continuă valul de epurări, nimeni nu scapă

Mii de profesori din sud-estul Turciei urmează să fie suspendați pentru presupusul sprijin acordat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunțat, ieri, premierul turc, Binali Yildirim, potrivit agenției de presă proguvernamentale Anadolu, citată de DPA.''Estimăm că există circa 14.000 de profesori în această zonă, care au cumva o legătură cu terorismul'', a spus Yildirim.

Sud-estul Turciei a devenit scena celor mai grave violențe din ultimele două decenii, după ce PKK, formațiune scoasă în afara legii, a abandonat, în iulie 2015, acordul de încetare a focului pe care l-a respectat timp de doi ani. Măsura suspendării a mii de profesori din această zonă a fost adoptată după ce aproximativ 50.000 de funcționari civili turci fuseseră concediați, vinerea trecută, prin decret guvernamental, în contextul în care executivul de la Ankara continuă acțiunile vindicative, după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Yildirim a precizat că profesorilor suspectați de legături cu PKK nu le vor fi reînnoite contractele pentru noul an școlar, care va începe în 19 septembrie. În ultimele luni, Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care lansează constant atacuri asupra obiectivelor militare turce, și-a intensificat masiv activitatea în sud-estul Turciei.

Frontieră curățată de SI

Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat, de asemenea, că frontiera turco-siriană a fost complet securizată, după ce forțele turce și rebelii sirieni au alungat gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) din ultimele zone pe care le controla, transmite AFP. "De la Azaz până la Jarablos, granița noastră de 91 de kilometri a fost complet securizată. Toate organizațiile teroriste au fost izgonite", a declarat Binali Yildirim, în timpul unui discurs televizat.

 

×