x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Tsipras a supravieţuit primului vot de încredere în Parlamentul elen

Guvernul Tsipras a supravieţuit primului vot de încredere în Parlamentul elen

11 Feb 2015   •   08:37
Guvernul Tsipras a supravieţuit primului vot de încredere în Parlamentul elen

Noul premier grec Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza, a primit noaptea trecută votul de încredere al deputaților, a anunțat președintele parlamentului, Zoe Konstantopoulou, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres. Voturile pentru au fost 162 din 299 exprimate, în condițiile în care un deputat a fost absent. Tsipras a primit voturile celor 149 de deputați ai Syriza și cele 13 de care beneficiază aliatul său la guvernare, Grecii Independenți. Ceilalți deputați au votat împotrivă.

Premierul grec, care a rostit deja un discurs de politică generală foarte hotărât duminică, a ridicat puternic tonul față de Germania marți seară înainte de vot, anunțând că ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble "poate să ne ceară asta în orice mod, nu vom solicita extinderea planului de ajutor pentru Grecia".

Grecii nu mai susțin acest scenariu, după ce au trebuit să suporte timp de cinci ani cererile foarte dure ale creditorilor țării, în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de dolari care au evitat ruina țării, comentează AFP.

Fostul premier conservator Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democrație, învins în scrutinul de la 25 ianuarie de Alexis Tsipras, a criticat punct cu punct în timpul dezbaterilor planurile guvernului Tsipras, care dorește să pună în practică de la 1 septembrie reforme alese de Atena, beneficiind în același timp de o finanțare a Bruxellesului pentru a face față tranșelor de rambursare.

"Când promitem tot la toată lumea, sfârșim prin a nu da nimic nimănui", a spus Samaras, adăugând totuși că dacă guvernul "s-ar dovedi responsabil ar găsi mai multă susținere decât ar fi crezut" din partea opoziției.

×