x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu nu a știut de atacul în care au fost uciși fiii liderului Hamas

Netanyahu nu a știut de atacul în care au fost uciși fiii liderului Hamas

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2024   •   23:45
Netanyahu nu a știut de atacul în care au fost uciși fiii liderului Hamas

Forțele israeliene au ucis miercuri trei fii ai liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac aerian în Gaza, fără a se consulta cu comandanții de rang înalt sau cu liderii politici, nici cu premierul Benjamin Netanyahu, a relatat joi presa israeliană.

Citând oficiali israelieni de rang înalt, agenția de știri Walla a declarat că nici Netanyahu, nici ministrul Apărării,Yoav Gallant, nu au fost informați despre atacul care a fost coordonat de armata israeliană și de serviciul de informații Shin Bet. Amir, Mohammad și Hazem Haniyeh au fost vizați ca luptători, și nu pentru că erau fiii liderului politic al Hamas, au arătat sursele citate. Armata israeliană nu a comentat rapoartele potrivit cărora patru dintre nepoții lui Haniyeh ar fi fost, de asemenea, uciși.

Uciderea rudelor lui Haniyeh complică negocierile privind oprirea luptelor din Gaza în schimbul eliberării a peste 100 de ostatici israelieni deținuți de Hamas în enclava asediată, notează Reuters.

Haniyeh a declarat că Hamas a avut cereri "clare și specifice" pentru a fi de acord cu orice armistițiu. "Inamicul va avea iluzii dacă va crede că țintirea fiilor mei, în punctul culminant al negocierilor și înainte ca mișcarea să trimită răspunsul său, va împinge Hamas să își schimbe poziția", a spus Haniyeh.

Apelurile pentru o încetare a focului în Gaza au crescut pe măsură ce războiul a intrat în cea de-a șaptea lună, dar au existat puține semne de progres în cadrul negocierilor.

Hamas cere încetarea ofensivei israeliene și permisiunea ca palestinienii strămutați din Gaza să se întoarcă la casele lor.

La rândul său, Israelul dorește să asigure întoarcerea ostaticilor, dar afirmă că nu va încheia războiul până când Hamas nu va fi distrus ca forță militară și că plănuiește în continuare să atace orașul Rafah, din sud, unde s-au refugiat peste un milion de civili.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: hamas atac ismail haniyeh