x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Helmut Schmidt critică “nechibzuinţa” lui Merkel şi Sarkozy

Helmut Schmidt critică “nechibzuinţa” lui Merkel şi Sarkozy

de Mihaela Matachita    |    24 Iun 2010   •   00:00

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a lansat atacuri dure atât la adresa actualului cancelar Angela Merkel, cât şi la cea a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, acuzându-i pe amândoi de “nechibzuinţă”.



Nemulţumit de funcţionarea actualului motor al Uniunii Europene, Schmidt (92 de ani) a declarat, într-un interviu pentru revista Cicero, citat de EUObserver, că politica europeană promovată de Merkel se aseamănă cu politica externă agresivă a Germaniei wilhelmiene înainte de 1918. În plus, actualul cancelar are o abordare "nechibzuită" a relaţiei cu Franţa, a adăugat acesta.

Schmidt, care a avut relaţii bune cu omologul său francez Valery Giscard d'Estaing în anii '70, l-a criticat şi pe Sarkozy, afirmând că atitudinea Parisului faţă de Berlin este la fel de "nechibzuită".
Schmidt a atribuit tensiunile care se manifestă în aceşti ani în cadrul tandemului franco-german unei "nevoi exagerate de recunoaştere", manifestată de ambii lideri. Elegant, fostul cancelar a evitat cuvinte ca "orgoliu" sau "grandomanie", folosite de alţii în mass-media la adresa celor doi.

EUObserver aminteşte că motorul franco-german, esenţial pentru funcţionarea UE, a avut de suferit atât din cauza unor relaţii personale reci între rezervata Merkel şi energicul Sarkozy, cât şi din cauza profundelor diferenţe de viziune în privinţa guvernării zonei euro şi a metodelor de ieşire din criză a ţărilor membre.

Germania pune accentul pe disciplină bugetară, mai mult decât pe creştere economică, ceea ce l-a determinat şi pe preşedintele SUA, Barack Obama, să avertizeze că această abordare ar putea dăuna fragilei relansări globale. Dar Merkel a respins categoric.

×
Subiecte în articol: externe