x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton, pe cai mari

Hillary Clinton, pe cai mari

de Anca Aldea    |    05 Apr 2011   •   19:11
Hillary Clinton, pe cai mari
Sursa foto: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

159872-afp-justin-sullivan-346979-01-02.jpgEvoluţia situaţiei din Libia va decide cariera politică a actualului secretar de Stat american, Hillary Clinton, este de părere jurnalistul John Phillips de la postul de radio 790 KABC din Los Angeles, citat de comentatorul politic Andrew Malcolm de la coti­dianul LA Times. „Dacă Libia se dovedeşte un dezastru... rezultând în miliarde de dolari aruncaţi pe Apa Sâmbetei, desfăşurare de trupe terestre şi statistici alarmante, eu pariez că Hillary va demisiona din postul său de secretar de Stat şi îşi va înscrie candidatura pe lista nominalizărilor pentru prezidenţialele din 2012”, opinează Phillips.

În fapt, sondajele de opinie îi sunt defavorabile preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama. Americanii sunt nemulţumiţi de felul în care preşedintele gestionează criza din Libia – 47% din populaţie s-a declarat împotriva războiului şi 58% dintre alegătorii cu drept de vot sunt de părere că Administraţia Obama nu a stabilit scopuri clare ale misiunii din ţara condusă de Gaddafi.

Preşedintele Statelor Unite şi şeful diplomaţiei externe americane sunt, într-un fel, ca doi tineri care şi-au unit destinele într-o căsătorie aranjată pe undeva prin India, co­men­tea­ză Malcolm. Un sondaj recent îi atri­bu­ia lui Hillary 66% din aprobarea populaţiei, cu 5% mai multe voturi faţă de iulie 2010. La finele anului trecut, ea a devenit, potrivit unui sondaj Gallup, femeia americană a anului. În ochii electoratului său, este o femeie puternică, cu viziuni mult mai liberale faţă de... soţul său, fostul preşedinte al SUA Bill Clinton, şi mult mai puţin dispusă să facă compromisuri. S-a văzut asta recent, înainte ca aliaţii să bombardeze Libia. Secretarul de Stat al SUA a jucat rolul du­rului, ieşind „pe podium” cu de­cla­raţii reci şi critice la adresa regimului de la Tripoli, în timp ce, în mod ironic, Obama ţinea discursuri vagi, contradictorii, derutante. Democrata l-a mai înfruntat o dată pe Obama, în 2008, şi o poate face din nou, sunt de părere analiştii. Acum, ajutată şi de contextul politic şi economic actual şi după ce a acumulat o experienţă impresionantă în interiorul Admi­nistraţiei americane.

×
Subiecte în articol: externe