x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande: "Este neplăcut uneori să aud prieteni - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbind în engleză”

Hollande: "Este neplăcut uneori să aud prieteni - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbind în engleză”

de Marina Constantinoiu    |    08 Mai 2012   •   16:22
Hollande: "Este neplăcut uneori să aud prieteni - români, polonezi, portughezi, italieni - vorbind în engleză”

Presedintele ales al Frantei, socialistul Francois Hollande, a afirmat ca, atunci cand participa la reuniuni ale liderilor de partid din Europa, este neplacut pentru el sa auda cum prieteni de-ai sai - romani, polonezi, portughezi, italieni - vorbesc in engleza, adaugand insa ca intelege necesitatea folosirii limbii engleze in conversatiile ''informale'', potrivit unor informatii aparute luni pe site-ul slate.fr.

Intrebat de un jurnalist daca vorbeste limba engleza, mai ales ca se apropie data de 18 mai, cand se va intalni cu presedintele american Barack Obama pentru prima oara la summit-ul G8 de la Camp David, Hollande a raspuns in engleza:'Yes, I speak English, more fluently than the former President. But a French President has to speal French' ("Da, vorbesc engleza, chiar mai fluent decat fostul presedinte. Dar un presedinte al Frantei trebuie sa vorbeasca franceza' - n.r).

"Dincolo de gluma, credeti ca este important ca seful statului francez sa vorbeasca limba comuna a diplomatiei internationale?', a revenit jurnalistul. "Este nevoie sa o intelegi si sa poti sa ai schimburi de vederi directe cu interlocutorii tai. Dar eu ma simt atasat de limba franceza si de francofonie. Cand participam la reuniunile sefilor de partide din Europa, mi s-a parut uneori neplacut sa aud prieteni romani, polonezi, portughezi, italieni vorbind engleza, dar recunosc ca in plan informal se pot stabili contacte in aceasta limba. Dar eu voi apara peste tot folosirea limbii franceze', a raspuns Hollande.

×