x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Homosexualii – închiși, torturați și executați în Brunei

Homosexualii – închiși, torturați și executați în Brunei

de Şerban Mihăilă    |    29 Mar 2019   •   10:05
Homosexualii – închiși, torturați și executați în Brunei

La ordinul sultanului Hassanal Bolkiah, Codul Penal islamic extrem de strict al statului Brunei va intra, începând de săptămâna viitoare, într-o fază și mai dură, prevăzând perioade de detenție mult mai lungi, biciuirea și chiar pedeapsa cu moartea prin lapidare pentru comportament homosexual. Brunei devine astfel primul stat asiatic care va introduce sentința capitală pentru homosexuali, așa cum procedează deja o serie de state arabe, scrie site-ul „Breitbart”.

Brunei a început, în 2014, impunerea Șariei, „legea sfântă a Islamului”, printr-un proces în trei etape. Într-o primă fază au fost incriminate sărbătorirea Crăciunului, sarcinile în afara căsniciei și neparticiparea la serviciile religioase musulmane. Homosexualitatea fusese la rândul ei incriminată, însă pedepsele în această primă fază a Șariei se rezumau la numai zece ani de închisoare. În toată această perioadă, sultanatul a ignorat criticile vehemente ale organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului și a emis, discret, ordine judecătorești pentru inițierea, la începutul lunii aprilie, anul acesta, a celei de-a doua etape a Șaria, arată „Breitbart”. De acum înainte, homosexualii și cei ce comit adulter vor fi biciuiți, întemnițați o perioadă mult mai lungă și vor putea fi chiar condamnați la moarte prin lapidare, adică vor fi uciși cu pietre. În plus, în cazul furturilor, hoții vor rămâne fără mâna dreaptă, în cazul unei prime infracțiuni, și fără piciorul stâng, în cazul unei a doua infracțiuni. Noul Cod Penal va intra în vigoare începând de miercurea viitoare și se aplică doar musulmanilor, a transmis, ieri, televiziunea națională irlandeză „RTÉ”. Islamul este religia oficială a țării și aproximativ 67% din populație este musulmană. Potrivit organizației neguvernamentale internaționale pentru apărarea drepturilor omului „Amnesty International”, citată de „Breitbart”, pedepsele pline de cruzime introduse de noua legislație vor fi aplicate și copiilor. „Brunei trebuie să pună capăt imediat intențiilor sale de a introduce aceste pedepse violente și să-și modifice Codul Penal, în conformitate cu obligațiile asumate în privința drepturilor omului. Comunitatea internațională trebuie să condamne urgent intenția Bruneiului de a transpune în practică aceste pedepse crude”, a declarat Rachel Chhoa-Howard, reprezentanta „Amnesty International”.

Legislație trecută pe furiș

Noua legislație a fost trecută extrem de rapid și în mare taină, după o perioadă de ezitări din partea sultanului, a remarcat Reuters. Prevederile incriminate de numeroase ONG-uri au fost dezvăluite de câteva surse care activează în domeniul drepturilor omului, ce au descoperit întâmplător o serie de documente guvernamentale. Potrivit „Channel News Asia”, sultanul Hassanal Bolkiah ar fi adoptat o linie dură a Șariei, „ca un exercițiu pentru apărarea virtuții”, în dorința de a-și arăta buna credință, după o perioadă marcată de o serie de controverse. „Monarhia a fost profund jenată de un conflict avut de sultan cu fratele lui, Jefri, când acesta din urmă a fost implicat într-o presupusă delapidare a 15 miliarde de dolari, în perioada în care ocupa funcția de ministru de Finanțe”, a precizat sursa menționată.

„Legalizarea acestor pedepse crude și inumane este pur și simplu șocantă”.

Rachel Chhoa-Howard, reprezentanta „Amnesty International”

×