x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ierusalim Peres, confirmat preşedinte

Ierusalim Peres, confirmat preşedinte

de George Daniel Ripa    |    14 Iun 2007   •   00:00

Shimon Peres, membru al formaţiunii politice Kadima, a fost confirmat in funcţia de preşedinte al Israelului, cu 86 de voturi, din totalul de 120, in cursul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat in Knesset - Legislativul de la Ierusalim.

Shimon Peres, membru al formaţiunii politice Kadima, a fost confirmat in funcţia de preşedinte al Israelului, cu 86 de voturi, din totalul de 120, in cursul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat in Knesset - Legislativul de la Ierusalim. Victoria fără dubiu a lui Peres a fost posibilă datorită faptului că principalii săi contracandidaţi s-au retras din cursă după primul tur de scrutin. Astfel, Reuven Rivlin (Likud) şi Collette Avital (Partidul Muncii), ce obţinuseră 37, respectiv 21 de voturi, la primul tur de scrutin şi-au retras candidatura, după ce Peres obţinuse 58 de voturi, devenind evident că nu mai poate fi invins. Pentru a deveni preşedinte, Peres avea nevoie de 61 de voturi din totalul de 120.Â

PREMIUL NOBEL. Alegerile prezidenţiale au loc in contextul in care mandatul de şapte ani al actualului preşedinte, Moshe Katsav, suspendat din funcţie la sfărşitul lui ianuarie, expiră in iulie. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost premier, Peres se bucură de prestigiu internaţional şi de increderea populaţiei pentru a ocupa această funcţie pur simbolică. El s-a declarat pregătit să aducă o "ultimă contribuţie" statului evreu, după o carieră politică ieşită din comun.

×
Subiecte în articol: externe peres