SUA sunt singura ţară dezvoltată din lume unde atacurile armate au devenit, parca, inevitabile în mediul şcolar, un ultim astfel de incident tragic consumandu-se, miercuri, in Florida. De la inceputul anului s-au inregistrat deja 18 drame de acest gen. Si nu suntem decat la mijlocul lunii februarie, comentează presa straina.
'Incepand din 2013, este cel de-al 291-lea atac comis într-o şcoală', a reacţionat Shannon Watts, fondatoarea 'Moms Demand Action For Gun Sense In America', organizaţie care luptă împotriva proliferării armelor de foc. Şcolile americane devin din ce în ce mai puţin sanctuare cruţate de violenţa armată, iar americanii par fatalişti în faţa acestei situaţii.
A devenit un subiect atat de banal, incat majoritatea acestor atacuri nici măcar nu ajung pe prima pagină a ziarelor naţionale. In scoli, ele se intampla aproape săptămânal, potrivit Everytown for Gun Safety, altă organizaţie ce militează pentru 'controlul armelor', adică înăsprirea legislaţiei privind armele individuale.
Un tânăr înarmat cu o puşcă semi-automată a ucis miercuri 17 persoane în fostul său liceu din Parkland, sud-estul Floridei, înainte de a fi arestat.
La 23 ianuarie, un elev a deschis focul cu o armă de calibru mic în institutia unde invata din statul Kentucky. A ucis doi adolescenţi, o fată şi un băiat de 15 ani, de o vârstă cu el. Cu o zi înainte, o adolescentă fusese rănită de un glonţ în cantina unui liceu din Texas.
La 22 ianuarie, un băiat de 14 ani a fost atins de un glonţ în parcarea unui colegiu din New Orleans. Anterior, tiruri de arme au vizat un autobuz şcolar în Iowa, un liceu din Seattle, un campus din California... Invariabil, aceste drame relansează o dezbatere fără finalitate: este necesara dotarea scolilor cu porti de securitate? Profesorii ar trebui, oare, sa poarte arme? Dar, indiferent de amploarea reacţiilor de indignare, Congresul nu face nimic.
Desi, pe termen lung, aceasta tendinţa suscită motive de îngrijorare. Într-un studiu pe aceasta tema si care viza perioada 2000 şi 2013, poliţia federală americană constată o 'frecvenţă în creştere' a acestor evenimente în intervalul respectiv. În 70% dintre cazuri, ireparabilul a fost comis în cinci minute sau mai puţin, ceea ce relativizează reacţia din partea poliţiei. În 24 dintre cazuri, tirurile au vizat instituţii de învăţământ.
Persoanele care au deschis focul într-un colegiu sau liceu sunt, în majoritatea situatiilor, elevi ai acestor instituţii. FBI nota ca atacurile cu arme de foc din instituţii şcolare sunt adesea şi cele mai sângeroase. Unele au traumatizat puternic America, cum ar fi cele de la Columbine în 1999 sau de la Virginia Tech în 2007, or masacrul de la Sandy Hook, o şcoală primară din Connecticut, unde, în urmă cu cinci ani, au fost ucişi 20 de copii cu vârste de 6 şi 7 ani. AGERPRES