Italienii au manifestat la Roma pentru libertatea presei din Peninsulă, în condiţiile în care premierul Berlusconi deţine şi controlează o bună parte din mass-media italiene.
Mii de italieni au umplut sâmbătă Piazza del Popolo, formând un "zid uman" pe străzile din centrul vechi al Romei, pentru a apăra libertatea presei. Organizatorii au anunţat că manifestaţia a adunat 300.000 de persoane, pe când Poliţia locală şi presa din tabăra lui Berlusconi au vorbit despre 60.000 de participanţi.
"Un cetăţean neinformat sau prost informat e un cetăţean mai puţin liber", a spus Valerio Onida, preşedintele emerit al Curţii Constituţionale italiene, rezumând motivele pentru care italieni s-au adunat în Piazza del Popolo. Una dintre cele mai apreciate prezenţe de la manifestaţia din piaţă a fost cea a scriitorului Roberto Saviano, autorul cărţii "Gomora". Saviano le-a amintit manifestanţilor că "puterea şi adevărul nu mai coincid". Scriitorul a fost condamnat la moarte de mafia italiană, după dezvăluirile pe care le-a făcut în cartea sa. Pentru că viaţa sa este în pericol, este păzit în permanenţă.
ZIARE HĂRŢUITE
Manifestaţia din Piazza del Popolo a fost organizată de Federaţia naţională a presei din Italia, dar s-a bucurat şi de prezenţa masivă a partidelor din opoziţie, în ciuda faptului că iniţiatorii au încercat să se desprindă de latura politică. Destul de greu, de altfel, având în vedere că unul dintre motivele pentru care oamenii au ieşit în piaţă a fost acela de a se arăta solidari cu publicaţiile Repubblica, L'unitŕ, Annozero, Report, care sunt de mult timp în vizorul puterii de la Roma şi care, mai nou, au fost date în judecată de premierul Silvio Berlusconi. "Cavalerul" le cere ziarelor despăgubiri de 4 milioane de euro pentru că au făcut dezvăluiri care ţineau de viaţa lui privată (mai precis - despre aventurile sale sexuale).
Silvio Berlusconi, care, împreună cu familia sa, deţine o bună parte din media italiană, a caracterizat manifestaţia drept "o farsă".
FĂRĂ IMUNITATE?
Protestul de sâmbătă este o nimica toată faţă de alt motiv de îngrijorare pentru Berlusconi. El ar putea rămâne fără imunitate în faţa justiţiei, în cazul în care Curtea Constituţională de la Roma va anula, săptămâna aceasta, o lege de care beneficiază "Cavalerul" din iulie 2008. Legea a fost dată la 6 săptămâni după ce Berlusconi a ajuns la putere. În cazul în care va fi anulată, vor fi deblocate şi toate cazurile în care este cercetat premierul italian. La capitolul "griji pentru Berlusconi" poate trece şi condamnarea grupului său, Fininvest, la plata a 750 de milioane de euro companiei media CIR, ca daune pentru "lipsa unei şanse la o justiţie corectă" în cazul preluării grupului editorial Mondadori.
Citește pe Antena3.ro