x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cere sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru Coreea de Nord

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cere sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru Coreea de Nord

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   20:26
Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cere sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru Coreea de Nord

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a cerut insistent, marţi, marilor puteri să sesiseze procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) în ce priveşte Coreea de Nord, ca urmare a crimelor împotriva umanităţii săvârşite de regimul de la Phenian, documentate de raportul ONU, relatează Reuters.

Şefii serviciilor de securitate din Coreea de Nord şi chiar liderul Kim Jong-un ar trebui deferiţi justiţiei internaţionale pentru ordinele transmise ce au avut ca rezultat tortura sistematizată, înfometarea şi crimele comparabile cu atrocităţile erei naziste, au precizat, luni, anchetatorii ONU.

"Acum avem nevoie de un leadership puternic la nivel internaţional care să ia poziţie în urma descoperirilor grave ale comisiei de anchetă. Cer comunităţii internaţionale, în acord cu recomandările raportului, să folosească toate mecanismele pe care le au la dispoziţie pentru a asigura tragerea la răspundere, inclusiv deferirea către CPI", a spus Navi Pillay, conform aceleiaşi surse citate.

Anchetatorii ONU, conduşi de Michael Kirby, au recomandat Naţiunilor Unite să se adreseze CPI, cu sediul la Haga, pentru declanşarea unui proces sau să fie înfiinţat un tribunal special care să înceapă un demers juridic în acest sens.

Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite va dezbate raportul la 17 martie şi va supune la vot recomandările la 28 martie.

×
Subiecte în articol: coreea de nord Kim Jong-un