x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă două nave de cereale pleacă din Ucraina. Se deschide un al treilea port

Încă două nave de cereale pleacă din Ucraina. Se deschide un al treilea port

09 Aug 2022   •   09:00
Încă două nave de cereale pleacă din Ucraina. Se deschide un al treilea port

 Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunțat Turcia și Ucraina, totalul ajungând astfel la zece nave, de săptămâna trecută, în cadrul unui acord cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, scrie Reuters.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după apariția avertismentelor că oprirea transporturilor de cereale cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la penurii alimentare severe și chiar la apariția foametei în unele părți ale lumii.

Sacura, care a plecat de la Pivdennyi, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a declarat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce Arizona, care a plecat de la Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.

Separat, nava Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns luni dimineață la destinația sa finală în Derince, în nord-vestul Turciei, pentru a fi descărcată, marcând finalizarea primului transport de când au fost relansate exporturile.

Până în prezent, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave de la prima plecare, la 1 august, potrivit unei centralizări Reuters a datelor de la Ministerul turc al Apărării.

Celelalte nave au transportat 11.000 de tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea-soarelui.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat că ultimele două nave au plecat luni, adăugând că Pivdennyi, cel de-al treilea port ucrainean inclus în acord, a fost în sfârșit operațional ca parte a inițiativei.

Kubrakov declarase anterior că deschiderea Pivdennyi va duce capacitatea totală de export a Ucrainei la trei milioane de tone pe lună.

Pe timp de pace, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale pe lună din porturile sale de pe coasta Mării Negre și a Mării Azov.

Cele patru nave care au părăsit Ucraina duminică sunt așteptate să ancoreze în apropierea Istanbulului luni seara, a declarat Ministerul turc al Apărării, adăugând că vor fi inspectate marți.

Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Nava Razoni, care a fost prima navă care a plecat, trebuia să ajungă în Liban duminică, dar în prezent este ancorată în largul coastei sudice a Turciei, potrivit datelor Refinitiv ship tracker.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat duminică că nava Fulmar S, prima navă de transport în vrac sub pavilion străin care a ajuns în portul Chornomorsk din Marea Neagră de la conflict, era gata de încărcare.

O a doua navă care călătorește spre Ucraina, Osprey S, a fost inspectată duminică la Istanbul și se apropia de Ucraina luni dimineață, au arătat, de asemenea, datele Refinitiv.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: porturi ucraina