x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incursiune în intimitatea “clanului Hollande”. Thomas, cel mai mare dintre copiii preşedintelui Franţei, vorbeşte despre calităţile şi defectele tatălui

Incursiune în intimitatea “clanului Hollande”. Thomas, cel mai mare dintre copiii preşedintelui Franţei, vorbeşte despre calităţile şi defectele tatălui

de Sînziana Stancu    |    09 Mai 2012   •   13:54
Incursiune în intimitatea “clanului Hollande”. Thomas, cel mai mare dintre copiii preşedintelui Franţei, vorbeşte despre calităţile şi defectele tatălui

Fiul cel mare al noului presedinte francez vorbeste despre viata de familie alaturi parintii sai - Francois Hollande si Segolene Royal. Vreme de 34 de ani, din 1973, cand s-au cunoscut, si pana in 2007, cand cuplul a anuntat ca “se separa', Francois si Segolene, fara se se fi casatorit vreodata, au devenit parintii a patru copii. Primul a fost Thomas, care s-a nascut in 1984. Au urmat Clemence, care are acum 26 de ani, Julien care are 24 de ani si Flora, care a implinit 19 ani.

Francois si Segolene s-au despartit in 2007, la o luna dupa ce Segolene suferise infrangerea in alegerile prezidentiale, in fata lui Nicolas Sarkozy. Francois i-a dat inca o lovitura dupa cateva luni, cand un site francez a publicat amanunte despre relatia fostului secretar general al Partidului Socialist cu ziarista Valerie Trierweiler, care acum a devenit o Prima Doamna neoficiala a Frantei, deoarece ea si Francois nu s-au casatorit inca.

Thomas si-a adus aminte de viata traita alaturi de parintii si de fratii si surorile sale. “Masa in familie era intotdeauna un moment important pentru el, insa Francois avea o viziune foarte restrictiva despre familie. Se limita numai la femeia si copiii lui. Detesta mesele la care venea toata lumea ... parinti, bunici, unchi , matusi, veri. In seara de Craciun, de pilda, nici nu se punea problema sa invite pe cineva. Nici el, nici Segolene nu erau prea apropiati de familiile lor', a dezvaluit Thomas pentru Paris Match.

Un tata atent si afectuos

Dealtfel, Francois Hollande este “un tata atent, responsbil, prezent, unul dintre cei mai afectuosi tati, foarte apropiat. Ii place sa-si imbratiseze copiii. Cand eram mici, faceam o gramada de lucruri impreuna cu el. Chiar si atunci, asa mici cum eram, purtam cu el discutii pe un ton serios, ca intre oamenii mari. Cu fetele, Clemence si Flora, care sunt acum una medic, iar cealalta studenta la Psihologie, tata mergea la cumparaturi si le lua hainele pe care si le doreau. Cu Julien, care este acum realizator de scurt-metraje, impartea pasiunea pentru cinematografie. Duminica mergeau impreuna sa caute DVD-uri la Virgin si vizionau diferite filme, franceze si americane. Cu mine, avea mai degraba discutii legate de sport. In timpul anului scolar mergeam sa vizionam meciurile de la Paris, iar in vacanta de vara, pe cele din Monaco si Cannes. Jucam si tenis. Ne trezeam si noaptea sa vizionam meciuri de box din Statele Unite', a mai povestit Thomas.

Impaciuitor

Fiul cel mare al presedintelui spune ca atunci cand erau unele certuri in familie, Francois incerca sa aplaneze lucrurile si isi invata copiii sa faca la fel. In schimb, se enerva cand vreunul dintre copii rasturna pe masa sau spargea vreun pahar. “In familia noastra nu sunt oameni tristi. Ne place sa glumim. Francois ne facea sa radem', a dezvaluit Thomas, care a mai spus ca parintii lui nu au urmarit sa faca politica cu copiii lor sau sa-i indrepte intr-o astfel de directie. Francois si Segolene, care era si ea membra a Partidului Socialist, iar la un moment dat devenise secretar-general, cinau intotdeauna cu copiii, de luni pana joi, iar de vineri pana duminica se duceau fiecare dintre ei in circumscriptia sa electorala, cand erau in campanie. Dar niciodata nu si-au fortat copiii sa ii insoteasca.

Niste carnivori

Lui Francois i-a placut la nebunie sa mearga la cumparaturi, in supermarket, cand locuiau in Boulogne-Billancourt, in special la sfarsit de saptamana. Thomas spune ca era consens. “Stia ca suntem o familie de carnivori, dar stia sa ne cumpere si cerealele preferate ale fiecaruia dintre noi. Mai si gatea din cand in cand. Chestii simple, gen braserie ... carne, cartofi ...'

Principalul defect: intarzie

“Principala calitate a lui Francois este bucuria de a trai. Principalul sau defect este insa faptul ca tot timpul e in intarziere! Nu suporta pur si simplu sa faca ceva in avans. Are o viziune personala, particulara, despre punctualitate. Daca merge la film, trebuie sa ajunga dupa reclame, cu un minut-doua inainte ca filmul sa inceapa. Asa face si cu trenurile si avioanele', a dezvaluit Thomas. El mai spune ca tatalui sau i-au placut dintotdeauna lucrurile simple si ca “nu este un materialist, obsedat sa acumuleze, sa stranga avere. Poarta mereu acelasi ceas de mana, un Swatch. Nu se ataseaza de lucruri, pentru el este mult mai important sa isi traiasca viata de zi cu zi. Viata cu el este agreabila. Am fost si suntem o familie vesela. Se discuta prea putin despre politica in familia noastra. Segolene era cea care ne citea povesti. Francois ne povestea cate ceva din Istorie, despre Revolutie. Nu s-a schimbat nici in timpul campaniei. Eu cu fratele si surorile mele ne-am intalnit cu el la pranz in fiecare duminica si la cina de doua-trei ori pe saptamana. Era insa un pic mai grav. Cuvintele lui incepusera sa capete greutate, ca si cum atunci cand spunea ceva, era un raspuns definitiv. Am simtit uneori ca, daca spunea NU cand ii sugeram ceva, era un NU indiscutabil. Am simtit autoritatea care se degaja din el. Cand va fi la Elysee, o sa-l vad mai rar. Dar nu asta ma inspaimanta. Ma inspaimanta numai acest context, in care se asteapta o schimbare esentiala. Sper ca va fi la inaltime! ...'

Invingatorul, cu avionul privat Falcon spre Paris
Nici bine nu se numarasera voturile in seara alegerilor prezidentiale de duminica, ca Francois Hollande, candidatul socialist care in campanie promisese taxe mai mari pentru cei bogati, nu s-a urcat in limuzina, ci intr-un avion Falcon-900 privat. Trebuia sa mearga de la Tulle la Paris, pentru a serba victoria cu electoratul sau, dezvaluie Daily Mail in editia online. Tabloidul britanic precizeaza ca o ora de zbor cu un asemenea avion costa 15.000 de euro. Cursa intre Tulle si Paris a durat 45 de minute. Acolo il asteptau sustinatorii lui, la un concert si o petrecere in cinstea victoriei sale in alegeri.
In urma cu o luna insa, cand campania celor doi contracandidati se infierbse infierbantase, Hollande, care poza mai degraba ca un om de rand, criticand aspru apetitul pentru lux manifestat de Sarkozy, le promisese alegatorilor ca, daca va iesi invingator, va calatori numai cu trenul.
Dupa acest episod care l-a tradat, Hollande s-a ales cu critici pe Twitter, utilizatorii acestei retele de socializare comparandu-l cu Sarkozy si punandu-i imediat eticheta de "ipocrit".

×