x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În martie, inflaţia din Turcia a sărit la 70%, cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani

În martie, inflaţia din Turcia a sărit la 70%, cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   23:00
În martie, inflaţia din Turcia a sărit la 70%, cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani

Rata inflaţiei în Turcia a crescut pentru a cincea lună consecutiv, apropiindu-se de 70%, în pofida unei serii de majorări agresive a ratelor dobânzilor, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Inflaţia de consum a accelerat la 68,5% în martie, un nivel mai scăzut decât preconizaseră analiştii, dar în creştere faţă de nivelul de 67,1% înregistrat în februarie. Estimarea mediană într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor a fost de 69,1%.

Serviciile, educaţia şi alimentele s-au numărat printre principalii contribuitori. Inflaţia de bază, care exclude elementele volatile, precum alimentele şi energia, a accelerat la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, ajungând la 75,2%, faţă de 72,9% în februarie.

Inflaţia lunară - indicatorul preferat al factorilor de decizie politică - a încetinit la 3,16% de la 4,5% în luna precedentă şi a înregistrat cel mai scăzut nivel din decembrie.

Potrivit economistul Haluk Burumcekci, cu sediul la Istanbul, datele susţin că deteriorarea preţurilor a continuat şi în urma majorării puternice a salariului minim la începutul anului, precum şi a persistenţei înregistrate în sectorul serviciilor. „Credem că, după ce inflaţia va atinge nivelul de aproximativ 75% până la sfârşitul lunii mai, va încetini la 45% până la sfârşitul anului 2024, în cazul în care ratele de schimb, salariile, preţurile gestionate şi preţurile materiilor prime nu se vor confrunta cu alte şocuri", a spus Burumcekci.

Potrivit ultimelor sale proiecţii, banca centrală estimează că inflaţia va încheia anul acesta la 36%, cu o bandă superioară de 42%.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a suferit o înfrângere fără precedent în alegerile locale de duminică, criza costului vieţii din Turcia contribuind la victoria opoziţiei în oraşe cheie precum Istanbul şi Ankara.

La scurt timp după publicarea datelor, ministrul de finanţe, Mehmet Simsek, a declarat că politica fiscală va fi, de asemenea, înăsprită, cu un control mai strict asupra cheltuielilor guvernamentale, excluzând costurile legate de cutremurele mortale de anul trecut. Acest lucru, împreună cu înăsprirea politicii monetare, „va ancora aşteptările privind inflaţia şi va contribui la procesul de dezinflaţie", a declarat el pe platforma de socializare X.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: inflaţie Turcia nivel