x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    29 Ian 2008   •   00:00

29 ianuarie 2008



DE LA GURA IRAKIENILOR.  Un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor ruse de informaţii, Serghei Tretiakov, a declarat că agenţii săi au ajutat guvernul rus să sustragă aproximativ 500 de milioane de dolari din cadrul programului ONU "petrol contra hrană" care viza Irakul, relatează Sky News. Tretiakov susţine că a ajutat regimul irakian al lui Saddam Hussein să manipuleze preţul petrolului vândut în cadrul programului ONU. Printre spionii pe care i-ar fi recrutat Tretiakov se numără şi un expert canadian în armament nuclear care a devenit ulterior expert ONU în cadrul AIEA, un oficial rus de rang înalt afiliat programului ONU "petrol contra hrană" şi un fost ambasador din blocul sovietic. Tretiakov s-a alăturat apoi serviciilor americane de securitate, în calitate de agent dublu.


GREŞEALÅ. Extinderea NATO prin integrarea Croaţiei, Macedoniei şi Albaniei ar putea reprezenta o greşeală, deoarece cele trei state nu îndeplinesc toate criteriile de aderare, iar un eventual aviz favorabil le-ar putea încetini procesul de reforme, relatează The Washington Post. Extinderea NATO trebuie să consolideze Alianţa şi din acest motiv Congresul american a stabilit criterii clare şi stricte pentru viitoarele state membre. În baza acestor criterii, dintre actualele state candidate doar Croaţia ar fi pregătită pentru aderare, în timp ce Albania şi Macedonia nu, comentează publicaţia americană.


CU FORŢA. Statele Unite doresc ca noul tratat referitor la staţionarea trupelor americane pe teritoriul ceh, la baza radar, să prevadă posibilitatea prelungirii prezenţei acestora pe viitor, propunere cu care guvernul ceh nu este de acord, informează CTK. Negociatorii americani insistă şi asupra faptului ca eventualele infracţiuni pe care soldaţii americani le-ar comite la baza radar din Cehia să nu intre sub incidenţa jurisdicţiei ceh. Negociatorii americani nu au reuşit să ajungă la un acord cu cehii nici în privinţa distribuirii plăţii unor eventuale pagube pe care ţări terţe le-ar purea săvârşi în legătură cu operaţiuni radar. Americanii insistă să plătească 75% din posibilele pagube, în timp ce Cehia ar urma să plătească restul, după regulile americane în vigoare. Cehii cer, la rândul lor, ca SUA să acopere toate pagubele.


ŞI ÎN NABUCCO. Preşedintele bulgar, Gheorghi Pârvanov, a declarat că ţara sa, care a semnat un acord cu Rusia pentru a participa la proiectul South Stream, va fi în acelaşi timp "un element activ" şi în realizarea gazoductului Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, transmite AFP. Gazoductul Nabucco, având o lungime de 3.300 de kilometri, va transporta gaze din Turcia către Austria, tranzitând România, Ungaria şi Bulgaria, şi ar putea fi pus în funcţiune în anul 2012. Proiectul are ca scop reducerea dependenţei Europei de gazele naturale ruseşti.


×
Subiecte în articol: externe