x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

29 Aug 2008   •   00:00

REFUZ. Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a refuzat ieri să pledeze vinovat sau nevinovat la acuzaţiile de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid formulate împotriva sa, în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI).



REFUZ. Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a refuzat ieri să pledeze vinovat sau nevinovat la acuzaţiile de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid formulate împotriva sa, în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI). “Conform declaraţiilor mele anterioare, refuz să mă pronunţ”, a precizat Karadizici, după ce judecătorul britanic Iain Bonomy a menţionat cele 11 capete de acuzare pentru crime împotriva umanităţii, crime de război şi genocid, pentru rolul său în războiul din Bosnia. “În acest caz, conform procedurii, pledez nevinovat în numele dumneavoastră”, a declarat judecătorul. Karadzici, în vîrstă de 63 de ani, a denunţat în mai multe scrisori adresate TPI “neregulile” legate de arestarea sa şi a evocat un “acord secret” cu americanii care i-ar fi permis să se sustragă justiţiei atît de mult timp. El a fost arestat, în iulie, la Belgrad de serviciile secrete sîrbe după 13 ani, perioadă în care a fost urmărit internaţional. El este considerat creierul “epurării entice” a musulmanilor şi croaţilor în timpul războiului din Bosnia.

CENTRIFUGE.
Iranul are 4.000 de centrifuge în funcţiune, a anunţat ieri un oficial, cifrele fiind conforme unei evaluări a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, dar contrazicînd declaraţiile preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, care anunţa funcţionarea a 5.000 de centrifuge. “În prezent există aproape 4.000 de centrifuge active la complexul nuclear de la Natanz. Alte 3.000 de centrifuge sînt instalate”, a anunţat adjunctul ministrului iranian de Externe, Alireza Sheikh Attar, la postul public de televiziune, potrivit agenţiei oficiale IRNA. Marile puteri au oferit Iranului un pachet cu stimulente comerciale, nucleare şi de altă natură pentru a stopa activitatea nucleară, dar Teheranul a refuzat în repetate rînduri.

SPIONI-TURIŞTI. Ministerul bulgar al Apărării a anunţat ieri că cei doi militari bulgari condamnaţi joi pentru spionaj în Grecia se aflau în acea ţară ca turişti. “Se aflau în Grecia ca turişti în timpul concediului lor anual. Au mers în ţara învecinată ca particulari şi sejurul lor nu a fost în nici un caz legat de profesia lor”, se arată într-un comunicat al ministerului. Cei doi ofiţeri au fost condamnaţi la cîte 15 luni de închisoare pentru spionaj, după ce au fost surprinşi în timp ce fotografiau obiective militare elene în oraşul frontalier Ormenio, potrivit unui anunţ oficial al autorităţilor de la Atena. Ministerul bulgar al Apărării a precizat că cele două persoane arestate sînt un soldat şi un sergent. Un al treilea bulgar a fost arestat alături de aceştia. Cei trei bulgari, care au fost puşi în libertate, au precizat că desfăşurau activităţi turistice şi că intenţionau să publice fotografiile în publicaţii militare bulgare.

EXPLOZIE. Cel puţin două persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite în explozia produsă la o fabrică de praf de puşcă din centrul Turciei. Deflagraţia a avut loc la o fabrică a companiei turce MKE, declanşînd un incendiu de proporţii. Potrivit postului de televiziune NTV, 12 persoane au fost rănite, dar CNN Turk a relatat, citînd surse oficiale, că şase persoane sînt rănite grav, altele fiind dispărute.

×
Subiecte în articol: externe