x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Sep 2008   •   00:00

SUSŢINERE. Ucraina trebuie să trăiască fără teama unei “invazii militare sau intimidări”, a declarat vineri, la Kiev, vicepreşedintele american Dick Cheney, făcînd aluzie la operaţiunea militară rusă din Georgia.



SUSŢINERE. Ucraina trebuie să trăiască fără teama unei “invazii militare sau intimidări”, a declarat vineri, la Kiev, vicepreşedintele american Dick Cheney, făcînd aluzie la operaţiunea militară rusă din Georgia. Cheney şi-a exprimat susţinerea pentru aspiraţiile Ucrainei de aderare la NATO, subliniind că ţările din afara Alianţei nu au dreptul să blocheze extinderea acesteia, referire la Rusia, care se opune aderării Ucrainei la NATO. Venit din Georgia, Cheney s-a întîlnit la Kiev cu preşedintele Viktor Iuşcenko şi cu premierul Iulia Timoşenko. Săptămîna trecută, înalţi responsabili europeni au estimat că Ucraina ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei după conflictul armat dintre Rusia şi Georgia.

NAVĂ. Rusia a criticat vineri sosirea unei nave de război americane, USS Mount Whitney, în Georgia, afirmînd că acţiunea ar putea să contravină convenţiilor internaţionale, acest tip de vapor nefiind destinat misiunilor umanitare. Nava amiral a Flotei a VI-a a Marinei americane, care transportă ajutor umanitar, a sosit în portul georgian Poti, în apropierea căruia sînt desfăşurate forţele ruse, a precizat un reprezentat al marinei americane, stabilit în Georgia. Trimiterea de nave americane în Georgia a generat critici repetate din partea Moscovei, care acuză Washingtonul că aceste livrări sînt pretextul unei reînarmări a aliatului său georgian.
    
ACUZE. Candidatul republican la Casa Albă, John McCain, a spus că “liderii Rusiei, îmbogăţiţi de pe urma petrolului şi avizi de putere, au respins idealurile democratice şi atribuţiile unei puteri responsabile”. McCain a dat asigurări că va depune eforturi pentru stabilirea unor bune relaţii cu Rusia în cazul în care va fi ales preşedinte, dar a avertizat că Statele Unite nu vor rămîne “oarbe” în cazul unei noi agresiuni. Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia s-au deteriorat după conflictul din Caucaz, care a opus Rusia Georgiei, aliat al Statelor Unite. “Au invadat un stat vecin democratic mic cu scopul de a controla mai bine rezervele mondiale de petrol, de a intimida alţi vecini şi de a-şi urma ambiţiile de reconstituire a imperiului rus”, a adăugat acesta. Senator de Arizona, McCain a acceptat joi, “cu onoare, umilinţă şi încredere”, învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din SUA.

DOCUMENT. Parchetul polonez se află în posesia unui document secret, care demonstrează existenţa în Polonia a unui centru de detenţie secret operat de CIA în prima jumătate a acestui deceniu, a relatat cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP. Documentul a fost redactat de serviciile secrete poloneze la sfîrşitul anului 2005 sau la începutul anului 2006, la scurt timp după primele informaţii vehiculate de presa americană despre posibilele centre de detenţie ale CIA în Europa de Est. Totuşi, documentul nu precizează explicit că centrul ar fi servit drept închisoare pentru liderii al-Qaida. În 2007, Polonia şi România au fost acuzate într-un raport al Consiliului Europei că au găzduit cu bună ştiinţă, în perioada 2003-2005, închisori clandestine operate de CIA, acuzaţii respinse de Varşovia şi de Bucureşti. Parchetul polonez a confirmat la sfîrşitul lui august că a deschis pentru prima dată o anchetă privind existenţa unor eventuale închisori CIA.
    
DISPARIŢIE. Mark Arnold (42 de ani), om de afaceri britanic stabilit în Dubai, a mărturisit poliţiei că şi-a bătut prietena cu o bîtă de baseball şi a abandonat-o în maşină, în deşert, dar susţine că aceasta este teafără, deşi a fost declarată dispărută, a informat Daily Mail. El a fost reţinut în Dubai în urmă cu 11 zile, după ce fosta lui prietenă, Kerry Winter (35 de ani), a fost declarată dispărută. Rudele lui Kerry au primit mai multe SMS-uri de pe telefonul mobil al acesteia, în care le spunea că este bine şi întreba despre investigaţia poliţiei. Ele nu cred însă că mesajele au fost trimise de ea. Aproximativ 2.000 de voluntari adunaţi de fratele victimei au căutat-o pe aceasta în deşert, dar nu au găsit nici măcar un indiciu. Rudele spun că Arnold şi Winter se despărţiseră recent, după o relaţie de cinci ani. Kerry Winter îl acuzase pe Arnold că o hărţuieşte şi a fost nevoită să-şi schimbe domiciliul de trei ori.

×
Subiecte în articol: externe