x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

16 Sep 2008   •   00:00

16 septembrie 2008:Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) l-a condamnat la trei ani de închisoare pe fostul şef de Stat Major al Armatei Musulmanilor din Bosnia, Rasim Delici, pentru rele tratamente aplicate sîrbilor din Bosnia-Herţegovina, în 1995.

TPI:Musulman condamnat
Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI) l-a condamnat la trei ani de închisoare pe fostul şef de Stat Major al Armatei
Musulmanilor din Bosnia, Rasim Delici, pentru rele tratamente aplicate sîrbilor din Bosnia-Herţegovina, în 1995.
În schimb, Delici, în vîrstă de 59 de ani şi unul dintre cei mai importanţi lideri militari urmăriţi de TPI, a fost achitat de acuzaţiile de crimă comisă împotriva sîrbilor şi croaţilor, în perioada 1993-995, scrie AFP. Iniţial, pentru Delici, acuzat de crime de război, procurorul TPI ceruse 15 ani de închisoare.
Delici s-a predat TPI în 2005 şi a pledat de-a lungul procesului, care a durat între 9 iulie 2007 şi 10 iunie 2008, “nevinovat”.

 
ITALIA: D’ale românilor din “Cizmă”
Un muncitor român a stat jumătate de oră în aer, suspendat de cablul unei macarale de pe şantierul din Torino unde lucra, informează L’Espresso.
Gheorghiţă Brînzilă (34 de ani), “Giorgio” – pentru colegii de pe şantier, a fost salvat de pompierii alpinişti, în aplauzele mulţimii adunate. Românul fusese agăţat de cablu de la macara şi tras în aer. Autorităţile au declanşat o anchetă pe şantier. 72 de deţinuţi au murit în acest an în închisorile italiene, dintre care 31 s-au sinucis, anunţă presa din Peninsulă. Cel mai tînăr dintre ei este un român – Mihai, de 20 de ani, care s-a spînzurat în închisoarea din Viterbo, iar cel mai în vîrstă este italianul Michele Greco (84 de ani), supranumit “tatăl mafiei”. Nu mai puţin de 93.000 de copii români au păşit ieri pagul şcolilor italiene. 614.000 de străini s-au înscris la cursurile şcolilor din Italia pentru anul de învăţămînt 2008-2009. Cei mai bine reprezentaţi străini din sistemul educaţional italian sînt românii – 93.000 de elevi, urmaţi de albanezi (85.000) şi de marocani (76.000).

 
PAPA BENEDICT: Fiecare cu ceasul lui
În timpul unei predici ţinute la Lourdes, cu ocazia vizitei sale în Franţa, Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe creştini să îşi accepte moartea “la ora aleasă de Dumnezeu”. El a făcut astfel aluzie la practicile nou-apărute, de euthanasiere a suferinzilor fără scăpare. Olanda şi Belgia au fost primele ţări care au legalizat euthanasia, în timp ce Elveţia le furnizează suferinzilor sinucigaşi un ser letal, pe care trebuie să şi-l administreze singuri. În Franţa, pacienţii pot refuza doar tratamentele care îi pot ţine în viaţă. Bolnavii ar trebui să se roage pentru a găsi “graţia să accepte, fără teamă sau regrete, să părăsească această lume la ora aleasă de Dumnezeu”.

×
Subiecte în articol: externe