x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inghititi de Tigru

Inghititi de Tigru

de Radu Croitoru    |    01 Sep 2005   •   00:00
Inghititi de Tigru

Sute de oameni au cazut in Tigru de pe un pod din Bagdad, in timpul unei busculade generate de anuntul ca in zona se afla un atentator sinucigas. Este unul dintre cele mai sangeroase evenimente produse in lume in ultimii 20 de ani.

Cel putin 812 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 301 au fost ranite. Bilantul infricosator al busculadei produse ieri la Bagdad este inca provizoriu. Martorii povestesc ca multimea de oameni aflata pe un pod a devenit agitata in momentul in care cineva a strigat ca in apropiere este un terorist sinucigas. Din cauza imbulzelii, balustrada podului a cedat, iar sute de oameni au cazut in apele fluviului Tigru de la o inaltime de circa 30 de metri. Politia sustine ca multi dintre cei cazuti s-au inecat, iar altii au fost striviti. Ministrul irakian de Interne a anuntat ca majoritatea victimelor sunt femei si copii. Strazile care duc spre locul tragediei sunt inguste, iar echipele de interventie au ajuns cu dificultate in zona pentru a acorda asistenta ranitilor si pentru a recupera trupurile neinsufletite. Spitalul central din Bagdad a devenit neincapator pentru sutele de raniti care au fost distribuiti in majoritatea unitatilor medicale din capitala irakiana. In urma analizelor efectuate pe cadavrele celor care se intorceau de la sarbatoarea religioasa, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a identificat cel putin 20 de persoane care au murit otravite deliberat si a recomandat populatiei sa nu mai consume alimente sau apa de la necunoscuti.

PROCESIUNE. Incidentul s-a produs in nordul capitalei irakiene in momentul in care sute de pelerini traversau podul Al-Aimah, care separa cartierul sunnit Adhamiya de cel siit Kazimiyah, unde au loc manifestari in memoria imamului Mussa al-Kazem, cel de-al saptelea imam siit. Zeci de rude si apropiati ai celor prinsi in incident au mers imediat la spital pentru a-i cauta pe cei dragi. Conform unor posturi de televiziune, aproximativ un milion de persoane din Bagdad si din provinciile vecine participa la celebrarea de la moscheea din Kazimiyah.

ATACURI. Anterior, mai multe salve de mortier si rachete au lovit zona, ucigand, conform unui bilant inca provizoriu, sapte persoane si ranind cel putin 40. Elicopterele militare americane au survolat podul si au tras asupra locatiei de unde proveneau tirurile. Trupele de la sol au retinut circa 15 suspecti. Intr-un alt incident, sase pelerini siiti au fost raniti cu arme de foc usoare in cartierul Adhamiyah, in timp ce se indreptau spre moscheea din Kazimiyah.

Premierul irakian, Ibrahim Jaafari, a decretat si a anuntat la televiziunea publica trei zile de doliu national in memoria victimelor de la Bagdad.

×
Subiecte în articol: externe