x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Întâlnire istorică între Erdogan și Netanyahu după reluarea relațiilor dintre Turcia și Israel

ONU: Întâlnire istorică între Erdogan și Netanyahu după reluarea relațiilor dintre Turcia și Israel

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   09:15
ONU: Întâlnire istorică între Erdogan și Netanyahu după reluarea relațiilor dintre Turcia și Israel
Sursa foto: Twitter

Președintele turc Tayyip Erdogan și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit marți pentru prima dată, acesta fiind un moment important în contextul în care cele două țări și-au reluat relațiile, după disputele privind politicile față de palestinieni, arată Reuters.

Erdogan și Netanyahu au purtat discuții în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite și au convenit să își viziteze reciproc țările în curând, se arată într-o declarație a biroului lui Netanyahu.

Postul de televiziune israelian Channel 12 a transmis că Erdogan ar putea încerca să marcheze cea de-a 100-a aniversare a republicii turce luna viitoare printr-un pelerinaj la o moschee importantă din Ierusalim. Nu a existat o confirmare oficială a raportului.

Relațiile dintre foștii aliați s-au deteriorat după ce forțele israeliene au ucis 10 turci într-un raid din 2010 asupra unei nave de activiști pro-palestinieni care a încercat să încalce blocada asupra Fâșiei Gaza, care este condusă de islamiștii Hamas, proscriși în Occident.

Ankara l-a expulzat pe ambasadorul Israelului, o măsură anulată în 2016, dar repetată doi ani mai târziu din cauza uciderii a zeci de palestinieni care au participat la proteste violente la granița cu Gaza. Israelul, care s-a plâns de găzduirea de către Ankara a liderilor Hamas, l-a expulzat reciproc pe trimisul Turciei în 2018.

O vizită în Turcia a președintelui israelian Isaac Herzog în martie 2022, urmată de vizite ale ambilor miniștri de externe, a contribuit la reluarea relațiilor.

Erdogan și Netanyahu au discutat despre subiecte politice, economice și regionale, precum și despre conflictul israeliano-palestinian, a precizat președinția turcă într-o postare pe platforma de socializare X.

Erdogan i-a spus lui Netanyahu că cele două țări pot coopera în domeniul energiei, tehnologiei, inovației, inteligenței artificiale, precum și al securității cibernetice, a precizat președinția.

Energia a apărut ca un domeniu principal pentru o potențială cooperare.

„În cadrul reuniunii, au fost discutate oportunitățile de cooperare în domeniul energiei în principal în domenii precum explorarea, producția și comerțul cu gaze naturale”, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, care a participat la reuniune.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: erdogan netanyahu