x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul face apel la musulmani să dezvolte știința pentru a contracara hegemonia SUA

Iranul face apel la musulmani să dezvolte știința pentru a contracara hegemonia SUA

12 Mai 2018   •   16:00
Iranul face apel la musulmani să dezvolte știința pentru a contracara hegemonia SUA

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut apel sâmbătă la unitate în rândul musulmanilor şi la eforturi pentru obţinerea de progrese ştiinţifice, precizând că acest lucru ar face imposibil ca 'inamici' precum SUA să domine ţările islamice, relatează Reuters. 

Iranul şiit se confruntă cu Arabia Saudită, sunnită şi aliată cu Occidentul, pentru influenţa în Orientul Mijlociu. Cele două puteri regionale susţin părţi aflate în conflict în războaiele din Yemen şi Siria, precum şi grupuri politice rivale în Irak şi Liban. 

"Astăzi, orice mişcare ce duce la înţelegerea reciprocă a grupurilor şi sectelor islamice este un lucru bun, iar această reuniune este un exemplu al mişcării pentru unificarea naţiunii islamice", a spus Khamenei la o adunare despre contribuţiile şiiţilor la ştiinţă, declaraţiile fiind publicate pe site-ul său oficial.

"Mişcarea ştiinţifică trebuie accelerată, iar naţiunea islamică trebuie încă o dată să ajungă la înălţimi ştiinţifice şi de civilizaţie, pentru ca duşmanii islamului şi americanii să nu poată ordona peste capul ţărilor islamice", a declarat Khamenei. 

Iranul face apel des la unitate islamică pentru a primi sprijin în confruntarea sa cu principalul inamic, SUA. 

Washingtonul s-a retras marţi din acordul internaţional cu Teheranul, decizia fiind urmată de ameninţarea cu sancţiuni pentru firmele străine care fac afaceri în Iran. 

Teheranul neagă acuzaţia că încearcă să producă arme atomice şi spune că programul său nuclear are scopuri paşnice, fiind folosit pentru electricitate, agricultură şi medicină.

AGERPRES

×