x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Islanda, "sanctuar" al jurnalismului

Islanda, "sanctuar" al jurnalismului

de Mihaela Matachita    |    15 Iul 2010   •   00:00

Birgitta Jónsdóttir (43 ans), deputată din partea noului partid Mişcarea în Parlamentul islandez, a vrut să facă din ţara sa un "paradis al jurnalismului" prin adoptarea unui întreg arsenal juridic, care încurajează investigaţia, întăreşte protecţia surselor, dă prioritate libertăţii de expresie, a relatat cotidianul francez Liberation.



O lege în acest sens, intitulată Iniţiativa Islandeză pentru Mass Media Moderne IIMM), a fost adoptată la 15 iunie de către Parlament. Ea urmează să se aplice jurnaliştilor islandezi dar şi mass media ori bloggerilor străini.
Într-un interviu pentru Liberation, Birgbitta a spus că ideea i-a venit în decembrie, după un seminar al Digital Freedon

Society, un lobby pentru libertatea numerică, unde l-a întâlnit pe Daniel Schmitt, de la site-ul WikiLeaks, specializat în publicarea de informaţii confidenţiale. Dar ideea unei "Elveţii a bit-ului" circula deja. În total, proiectul ei a mobilizat peste zece persoane din toate mediile: politic, mediatic, juridic. WikiLeaks, care are cea mai mare parte a serverelor instalate în Suedia, a fost foarte important.

IIMM poate fi văzută şi ca reacţie la situaţia mass media în Islanda.

În această ţară, din cauza crizei, s-a ajuns, pe de o parte la o televiziune şi un radio "clar înfeudate", iar pe de altă parte la "o presă privată proprietate a «bankster»-ilor", explică autoarea iniţiativei. Ea adaugă că presa scrisă este fragilizată de scăderea numărului de cititori şi nici site-urile nu şi-au găsit un model economic viabil. "În termeni de libertate a presei, Marea Britanie este ţara democratică ce prezintă situaţia cea mai alarmantă din cauza măsurilor care interzic jurnaliştilor să divulge o informaţie, interzicându-le în acelaşi timp să facă publică această cenzură", precizează ea, adăugând că s-au înregistrat cel puţin 250 de cazuri şi toate mass media sunt afectate, inclusiv BBC şi the Guardian.

×
Subiecte în articol: externe