x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu respinge ferm presiunile SUA pentru înființarea unui stat palestinian după încheierea conflictului din Gaza

Netanyahu respinge ferm presiunile SUA pentru înființarea unui stat palestinian după încheierea conflictului din Gaza

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2024   •   09:45
Netanyahu respinge ferm presiunile SUA pentru înființarea unui stat palestinian după încheierea conflictului din Gaza
Sursa foto: Hepta

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a transmis Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian odată ce conflictul din Gaza se va încheia, scrie BBC.

Benjamin Netanyahu a promis, în cadrul unei conferințe de presă, că va continua ofensiva din Gaza „până la victoria completă”: distrugerea Hamas și returnarea ostaticilor israelieni rămași, adăugând că ar putea dura „încă multe luni”.

Cu aproape 25 000 de palestinieni uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, și cu 85% din populația din fâșie strămutată, Israelul se află sub o presiune intensă pentru a pune capăt ofensivei sale și pentru a se angaja în discuții serioase privind un final durabil al războiului.

Aliații Israelului, inclusiv SUA - și mulți dintre dușmanii săi - au cerut o reluare a „soluției cu două state”, în care un viitor stat palestinian ar sta alături de unul israelian.

În timpul conferinței de presă de joi, Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, care ar include teritoriul oricărui viitor stat palestinian.

„Aceasta este o condiție necesară și intră în conflict cu ideea de suveranitate (palestiniană). Ce este de făcut? Le spun acest adevăr prietenilor noștri americani și am oprit, de asemenea, încercarea de a ne impune o realitate care ar dăuna securității Israelului”, a declarat el.

Netanyahu și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se înființării unui stat palestinian, dar respingerea publică a presiunilor diplomatice ale Washingtonului și hotărârea de a menține cursul militar actual arată prăpastia tot mai mare cu aliații occidentali ai Israelului, scriu jurnaliștii britanici.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel palestina conflict