x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul n-are de gând să atace "în acest moment” Iranul

Israelul n-are de gând să atace "în acest moment” Iranul

01 Dec 2011   •   14:30
Israelul n-are de gând să atace "în acest moment” Iranul

Ministrul israelian al Apararii Ehud Barak a exclus "in acest moment" un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, intr-un interviu acordat joi postului public de radio Kol Israel, relateaza AFP.

"Nu intentionam sa actionam in prezent. Nu trebuie declansat un razboi atunci cand nu este necesar", a afirmat el. "Pozitia nu s-a schimbat in privinta a trei puncte: un Iran nuclear este inacceptabil, noi suntem hotarati sa impiedicam acest lucru si toate optiunile sunt pe masa", a avertizat insa Barak.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a confirmat intr-un raport recent suspiciunile occidentalilor potrivit carora Teheranul, impotriva dezmintirilor, a lucrat la fabricarea unei arme nucleare. In legatura cu repercusiunile unui eventual conflict armat cu Iranul in cazul unui atac israelian, Barak a vrut sa asigure populatia.

"Un razboi nu este un picnic, dar daca Israelul este obligat sa actioneze, noi nu vom avea 50.000, 5.000 si nici chiar 500 de morti, cu conditia ca oamenii sa ramana in casele lor", a sustinut el, amintind ca nici cele 40 de rachete conventionale lansate catre Israel din Irak in timpul Razboiului din Golf din 1991 n-au provocat dec~t moartea unei singure persoane.

Intrebat in legatura cu eventualele divergente cu Statele Unite cu privire la tactica ce ar trebui adoptata fata de Iran, Barak a raspuns: "Trebuie sa stiti ca Israelul este suveran. Guvernul, Armata si serviciile de securitate sunt singurele responsabile de securitatea noastra si de existenta Israelului".

×
Subiecte în articol: Israel iran atac ehud barak program nuclear