x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul va institui o zi de comemorare a "catastrofei" de la 7 octombrie

Israelul va institui o zi de comemorare a "catastrofei" de la 7 octombrie

17 Mar 2024   •   23:20
Israelul va institui o zi de comemorare a "catastrofei" de la 7 octombrie

Guvernul israelian a decis duminică să instituie o zi naţională de aducere aminte pentru a marca în fiecare an "catastrofa" reprezentată de atacul de la 7 octombrie al Hamas în sudul ţării, informează un comunicat al biroului premierului, relatează AFP.

"Guvernul israelian a votat în unanimitate ca o zi naţională de aducere aminte să existe în fiecare an pentru a marca catastrofa care a lovit statul Israel pe 7 octombrie", se menţionează în comunicat.

O ceremonie va avea loc "în fiecare an la ora 11.00 pentru soldaţii căzuţi în război şi o alta la 13.00 în memoria civililor asasinaţi" pe 7 octombrie, precizează comunicatul.

Pe 7 octombrie anul trecut, comandouri ale mişcării islamiste palestiniene Hamas inflitrate din Gaza au comis un atac fără precedent în sudul Israelului, în timpul căruia cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP pornind de la surse oficiale.

Drept represalii, Israelul a lansat în aceeaşi zi o campanie aeriană masivă asupra Fâşiei Gaza, urmată 20 de zile mai târziu de o ofensivă terestră. Această campanie militară s-a soldat până în prezent cu 31.600 de morţi în Fâşia Gaza, majoritar civili, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Potrivit unui bilanţ al armatei israeliene, 249 de soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul operaţiunii militare

×