x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: 293 de clădiri istorice au suferit pagube majore sau au fost distruse de cutremur

Italia: 293 de clădiri istorice au suferit pagube majore sau au fost distruse de cutremur

26 Aug 2016   •   10:19
Italia: 293 de clădiri istorice au suferit pagube majore sau au fost distruse de cutremur

Cutremurul care a zguduit miercuri centrul Italiei a afectat 293 de clădiri istorice, a informat ministrul culturii, Dario Franceschini. În zona de epicentru a seismului, situată la circa 150 km de Roma, se află numeroase biserici, clădiri şi monumente construite între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore, relatează AFP.

Nu a mai rămas aproape nimic în picioare din centrul istoric al localităţii Amatrice, clasată de Ministerul Culturii, printre "cele mai frumoase oraşe ale Italiei". Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli în 1265, era supranumit "oraşul celor o sută de biserici" în diferite stiluri, baroc sau renascentist.

Principala sa atracţie arhitecturală, bazilica San Francesco, aflată la câţiva metri distanţă de primărie, s-a prăbuşit în mare parte. Rozeta sa centrală a dispărut iar picturile care împodobeau faţada au fost distruse. Biserica San'Agostini construită în 1428, situată la periferia oraşului Amatrice, a fost total distrusă.

Bazilica San Benedetto din oraşul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul construcţiei a rezistat zguduiturilor repetate. Potrivit preşedintei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datorează "bunei construcţii" a oraşului înainte de cutremurele din 1979 şi 1997. Situate mai departe de epicentru, mai multe monumente au fost uşor avariate, precum Domul din Urbino care s-a fisurat.

Ministrul Dario Franceschini a înfiinţat miercuri o celulă de criză şi a desfăşurat "căştile albastre ale culturii", o unitate specială de carabinieri însărcinată cu inventarierea şi restaurarea bunurilor culturale care au suferit stricăciuni.

Consiliul naţional al Ordinului Arhitecţilor a informat că arhitecţii italieni "sunt gata să intervină şi să-şi pună la dispoziţie competenţele în zonele afectate de seism", în momentul în care Protecţia Civilă le va cere ajutorul.

AGERPRES

×