x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Camera deputaţilor a votat în favoarea modificărilor planului de austeritate

Italia: Camera deputaţilor a votat în favoarea modificărilor planului de austeritate

16 Dec 2011   •   05:41
Italia: Camera deputaţilor a votat în favoarea modificărilor planului de austeritate

UPDATE 14:43 - Cu 495 de voturi pentru, 88 impotriva si patru abtineri, Camera deputatilor italieni a aprobat modificarile planului de austeritate aduse de comisiile pentru bilant si finante. Scrutinul final va fi organizat luni seara incepand cu ora locala 19:30.

Guvernul Italiei afla astazi daca Parlamentul va vota planul de austeritate de 33 de miliarde de euro. Cabinetul Monti asteapta votul de incredere al deputatilor italieni cu privire la masurile de austeritate draconice impuse pentru reducerea deficitului bugetar.

Daca votul va fi favorabil, pachetul de reforme va ajunge si in Senatul italian al carui vot este asteptat inainte de Craciun. Guvernul are nevoie de aprobarea ambelor Camere ale Parlamentului pentru a putea incepe implementarea reformelor.

In ciuda numeroaselor miscari sindicale impotriva masurilor, presa italiana speculeaza ca programul cabinetului Monti are majoritatea necesara pentru a obtine votul de incredere din partea ambelor camere.

Atmosfera tensionata inaintea votului de incredere

Ieri, in ce-a de-a doua zi a dezbaterilor pe marginea planului de austeritate in Camera Deputatilor de la Roma, politicienii din partea partidului Liga Nordului au scandat sloganuri impotriva prim-ministrului Mario Monti si a decretului austeritatii economice.

In ajunul votului de incredere cerut de guvern parlamentului pentru planul de austeritate, doi deputati din partea Ligii Nordului au fost invitati sa paraseasca sala de dezbateri a Camerei Deputatilor. Acestia au incercat sa impiedice votul de incredere deoarece nu sustin decretul echilibrarii conturilor publice in urmatorii doi ani. Dupa expluzarea deputatilor Fabio Rainieri si Gianluca Buonanno, ceilalti membri ai Ligii Nordului l-au insultat pe presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini.

Incidentul de joi s-a petrecut la numai o zi dupa o alta scena de dezordini. Singurul partid din opozitie, Liga Nordului, a determinat miercuri suspendarea interventiei prim-ministrului Mario Monti la Senat despre discutiile de la Consiliul European de iarna de saptamana trecuta.

In timp ce premierul italian vorbea despre planul de austeritate, senatorii din partea Ligii Nordului l-au primit cu huiduieli, gest care l-a constrans pe presedintele Senatului, Renato Schifani, sa ceara calmarea spiritelor. Senatorii au continuat protestul cu pancarde impotriva guvernului Monti. Presedintele Schifani a suspendat sedinta de la Senat pentru cateva minute.

"Sunt lucruri care nu trebuie sa ma impresioneze. Mi-am vazut conationalii in actiune si imi invit cabinetul sa reactioneze cu indiferenta si fara emotii. Niciun membru al guvernului nu trebuie sa judece parlamentul", a declarat profesorul Monti.

Potrivit regulamentului Camerei Deputatilor, votul final de incredere trebuie organizat la 24 de ore de la solicitarea acestuia. Prin urmare, destinul planului de austeritate aprobat de guvernul Monti se va afla vineri seara, la ora locala 19:30. (V.M.)

×